Gå direkt till textinnehållet

Hon ska forska i tre år om robotjournalistik

Robotjournalistik, sociala algoritmer och CMS för journalister. Det handlar ett nytt forskningsprojekt vid Karlstads universitet om. Elisabeth Van Couvering ska under tre år undersöka vad den här utvecklingen leder till.

Det finns nästan ingen forskning i Sverige som visar hur införandet av ny teknik påverkar mediebranschen. Men nu ska det bli ändring på det. Elizabeth Van Couvering och hennes kollegor kommer under de närmaste tre åren att undersöka tre aspekter:

”Robotjournalistik”, där en dator genererar innehållet genom att samla strukturerade fakta, bearbeta och sedan automatiskt presentera detta som en artikel. Den här formen är vanlig inom till exempel sport- och finansnyheter.

CMS, Content Management Systems, ett verktyg som ger stöd för en effektiv hantering av nyhetsmaterial, såväl text som bild.

Annons Annons

Den tredje aspekten handlar om distributionen av innehåll. ”Sociala algoritmer” som Twitter, Facebook och Google där algoritmer som har att göra med annonsering påverkar spridningen av nyheter.

– Jag tror att vi inom den akademiska världen tänker mer och mer på algoritmer och vad datafieringen av samhället innebär. Jag kommer från en teknisk bakgrund och har tidigare forskat kring sökmotorer, men är väldigt intresserad hur algoritmerna förändrar informationen? Vem har byggt upp de här systemen och har kontroll över dem, och vem kan ändra dem? Vi vet inte så mycket om det i dag. Tekniken tas fram först i USA och de har en speciell journalistkultur och förutsättningar.

Hur tror man i dag att robotjournalistiken kommer förändra journalistiken?

– Jag tror att rapporteringen på big data kommer att öka. Men den andra delen som där en algoritm faktiskt skriver en text är rätt sällsynt i dag.

Vad kan en robot göra om tio år?

– Jättebra fråga. En trend i USA är att databaser blir mer och mer integrerade. Ett område där det skulle kunna utvecklas mycket är hur en robot kan samla in data från olika databaser, exempelvis köra information från en bildator till polisens register över brott i trafiken. Då kan det komma stories därifrån. Men nu gissar jag bara.

Behövs journalisterna om tio år?

– Ja, en robot kommer inte kunna kritisera eller ha ideér på samma sätt. Man kanske kan programmera robotar för att leta efter ledtrådar eller källor i en framtid men jag ser inte att en robot kan ersätta allt en journalist gör. Det är också en fråga om kostnad och vad de här systemen kommer kosta att sätta upp.

I januari börjar Elizabeth Van Couvering forska i ämnet.

Fler avsnitt
Fler videos