Gå direkt till textinnehållet

Hon stannar i Jemen trots fatwan – prisas av Svenska Pen

Journalisten och författaren Bushra al-Maqtari tilldelas Tucholskypriset 2024 av Svenska Pen.

Bushra al-Maqtari har skrivit i en rad arabisktalande och internationella tidningar. Efter att hon tagit aktiv roll i protesterna mot den den tidigare dikatorn Ali Abdullah Saleh under den arabiska våren 2011 uttalade religiösa ledare i landet en fatwa mot henne. Trots att hon inte kan röra sig fritt på gatorna har hon stannat i Jemen och rapporterat inifrån det hårt krigsdrabbade landet.

Hon har samlat in över 400 vittnesmål från krigets offer, varav några skildras i hennes bok Vad lämnade du efter dig? Röster från Jemens bortglömda krig som översatts till flera språk och getts ut på svenska av Anna Roxvall och Johan Perssons Myteri förlag.

– I tider av krig och konflikt är vittnesmål nödvändiga för vår förståelse av vad som sker. Bushra al-Maqtaris outtröttliga arbete med just detta har gett oss en bild av krigets Jemen som annars hade gått förlorad, säger Kerstin Almegård, ordförande Svenska PEN.

Annons Annons

Tucholskypriset delas ut sedan 1985 till en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten. Tidigare har bland andra Dawit Isaak och Gui Minhai fått priset – utnämningen av den senare orsakade en diplomatisk kris med Kina hösten 2019.

Motiveringen lyder:
Bushra al-Maqtari tilldelas Tucholskypriset för sitt orubbliga motstånd mot alla former av förtryck och tyranni och för sitt enastående mod att ge röst åt de civila vars liv har slagits i spillror av krigets förödelse i Jemen.

Priset delas ut i Stockholm på Fängslade författares dag den 15 november.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos