Gå direkt till textinnehållet

”Hoppas ingen blir uppsagd”

Hallpressens journalistklubb hoppas att de sparkrav som presenterades i dag inte ska leda till att någon journalist mot sin vilja ska behöva lämna företaget.

I dag kom beskedet att Hallpressen ska spara. 33 tjänster försvinner och 21 journalister varslades om uppsägning, som Journalisten tidigare skrivit om.

I dag finns det på Hallpressens 172 redaktionella tjänster. Efter sparpaketet blir det kvar 139.

Fredrik Stork, journalistklubbens ordförande för Hallpressens och Jönköpings-Posten hoppas att man ska slippa uppsägningar genom att vakanta tjänster inte återbesätts.

– Min utgångspunkt är att de 60 medlemmar som jag företräder i Jönköping ska klara sig utan att någon måste lämna tidningen mot sin vilja, säger Fredrik Stork.

Sparkraven innebär färre på redaktionerna. Hur ska ni klara det?

– Frågar du ledningen säger de att det kan lösas med att man drar in ett antal chefstjänster. Det ligger något i det, men samtidigt innebär det att någon måste göra deras uppgifter och syvende och sist innebär det att antalet reportrar blir färre. Det får följdverkningar på den bevakning vi bedriver och vill bedriva.

Hur är stämningen på Jönköpings-Posten och Hallpressen?

– Vad jag hört är stämningen bland sportmedarbetarna låg. En del av sparpaketet innebär att sportbevakningen centraliseras och att man börja jobba mer som en enhet.

När är det sagt att sparpaketet ska vara genomfört

– Tidsplanen är efter årsskiften, skulle tänka mig januari, februari.

Vad kan alla dessa sparkrav få för konsekvenser för journalistiken?

– Det är ytterst ett slag mot demokratin. Man blir bedrövad när det hela tiden kommer besparingar. Jag hoppas att vi journalister blir bättre på att enas runt dessa frågor och att vi förr eller senare måste påpeka för statsmakterna att vi behöver hjälp att ta oss ur denna kris.

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos