Gå direkt till textinnehållet

”Hot mot journalister ett samhällsproblem”

”Hot och kränkningar av journalister är inte bara ett problem för de journalister som drabbas, utan ett samhällsproblem.” Det skriver Mårten Schultz, professor i civilrätt, i en krönika i Svenska Dagbladet

Nylingen dömdes en 26-årig man för hatfulla kränkningar på nätet mot en kvinnlig journalist.

Mårten Schultz anser att det är en hoppingivande dom eftersom han anser att ”hot och kränkningar av journalister är inte bara ett problem för de journalister som drabbas, utan ett samhällsproblem. Det är därför glädjande att kunna notera att polisen i detta fall tagit kommentarerna under texten i Nyheter24 på allvar. Polisutredningen avslöjade vem som gömde sig bakom pseudonymen. Mannen åtalades för ofredande”, skriver han i Svenska Dagbladet.

Men han påpekar samtidigt att det behövs en tydligare lagstiftning.

”Ett fungerande skydd för integriteten kräver inte bara goda regler utan också att dessa regler används. Det välskrivna avgörandet från Stockholms tingsrätt inger förhoppningar om ett rättssamhälle som inser att yttrandefrihet inte bara handlar om att skydda friheten att få säga saker. Yttrandefriheten fordrar också att juridiken värnar integriteten för den som blir hotad eller allvarligt kränkt efter att ha yttrat sig. Det ligger i samhällets intresse. Och dessutom. Ingen borde behöva tåla inlindade hot om att bli ihjälslagen eller att få en kniv uppkörd i underlivet.”

Fler avsnitt
Fler videos