Gå direkt till textinnehållet

Idol-finalen kan stoppas av strejk

Konflikten mellan produktionsbolaget Freemantle och Musikerförbundet är ännu inte löst, bara timmar före årets final av TV4s Idol.

Konflikten som har pågått under hösten handlar i korthet om att Musikerförbundet kräver kollektivavtal för att få upp ersättningen för deltagarna i Idol. Ersättningen ligger på 875 kronor i veckan efter skatt.

Musikerförbundet är också starkt kritiskt till kontrakten som binder Idol-deltagarna till ett skivkontrakt under flera år efter deltagandet i Idol.

Freemantle har bland annat pekat på att deltagarna får fri logi, utbildning och värdefull exponering under programmet.

Förhandlingarna mellan Freemantle och Musikerförbundet har pågått i veckor och dragit ut på tiden, och förra veckan stod det klart att Musikerförbundet har laglig rätt att ta ut deltagarna i strejk. Det kan alltså bli en inställd final ikväll – om inte parterna kan enas under dagen.

– Vi ska ha ett sista möte med motpartern klockan 16 och jag förväntar mig att det inte blir alltför långt, säger Musikerförbundets förbundsordförande Jan Granvik.

Magnus Törnblom, presschef på TV4-Gruppen, understryker att konflikten är mellan Freemantle och Musikerförbundet.

Men ni måste vara nervösa?
– Nej, vi är inte särskilt nervösa utan ser fram emot en superstark och vältittad final. Vi planerar för fullt för en fantastisk Globenkväll, vår utgångspunkt är att finalen blir av, säger Magnus Törnblom.

Fler avsnitt
Fler videos