Gå direkt till textinnehållet

Inblick klandras av PON

Inblick pekar ut en kvinna för att var kopplad till grov kriminalitet, utan att hon är dömd eller misstänkt för brott.  PON klandrar därför tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

I samband med en långtgående granskning av bordellverksamhet och sexköp har tidningen Inblick gjort en koppling mellan en våldtäkt och en adress för ett byggföretag. De har även påstått att en kvinna ägt byggföretaget och detta skulle i sammanhanget tyda på att hon har en koppling till den brottsliga verksamhet som pågått på den gata där händelsen ska ha utspelat sig.

Kvinnan är inte dömd för någon inblandning våldtäkten som skedde 2009 och är inte heller ägaren till företaget. Det har ägts av hennes man.

Så sent som i november 2014 skrev Inblick ytterligare en artikel om ärendet, vilket är den artikel som är föremål för anmälan.

Annons Annons

Allmänhetens Pressombudsman, PO, anser att kvinnan har lidit publicistisk skada genom den koppling tidningen gör mellan den för en viss krets utpekade anmälaren och grov kriminalitet.

Tidningen uppger att anmälaren gjort sig otillgänglig för att undvika att svara på frågor, vilket lett till att kvinnan inte har lämnat något genmäle i tidningen angående anklagelserna, något som enligt PO kunde ha lindrat den publicistiska skadan.

Pressens Opinionsnämnd, PON, går på POs linje och klandrar Inblick för att ha brutit mot god publicistisk sed. 

Fler avsnitt
Fler videos