Gå direkt till textinnehållet

Industriarbetaren som blev fotograf

David Lundmark är nyanställd fotograf på Dagens Arbete.

När började du fotografera?
– 2009 köpte jag min första riktiga kamera efter att ha varit ute och rest med en pocketkamera och insett att bilderna inte blev så bra som de kunde ha blivit.

Vad är det som intresserar dig med fotografyrket?
– Det är att man får hålla på med berättande och så är kameran en bra ursäkt att få se ställen och göra saker man aldrig skulle få göra annars.

Vad har du gjort tidigare?
– Jag har bland annat jobbat som svetsare på Volvo lastvagnar i Umeå. Jag har också drivit enskild firma med kombinationen takläggning och fotografi. Har också filmat en del musikvideor. 2012 började jag en 3-årig YH-utbildning till bildjournalist på Nordens fotoskola och hade då praktik på Appelberg och Dagens Arbete. Jag tog examen i våras och har sedan dess arbetat som projektanställd på Dagens Arbete med att utveckla webben.

Annons Annons

Vad hoppas du åstadkomma som fotograf på Dagens Arbete?
– Mitt jobb är att porträttera människor i deras arbetsmiljö. Jag vill lyfta fram och visa deras yrkesstolthet. Jag tycker det är mycket som är vackert inom industriarbetet som man sällan hör om.

– Att jag är anställd innebär också att jag kan vara med i planeringen av jobben och det gör att de blir mycket bättre bildmässigt.

Varför tror du att Dagens Arbete anställde just dig?
– Mycket var nog flyt. Jag hade min praktik från Nordens fotoskola här, sedan är det nog ingen nackdel att jag har min bakgrund inom industriarbete. Sen tycker jag det är sjukt kul att åka ut på industrierna och snacka med folk. Jag tror det märks i bilderna om man haft kul när man tagit dem.

Vad innebär det för frilansfotograferna som brukar jobba för Dagens Arbete att du anställts?
– Jag tror inte att det kommer påverka dem speciellt mycket. Jag kommer att täcka upp på platser där det är svårt att hitta frilansfotografer. Sedan innebär satsningen på webben en del merarbete och det är också svårt för en frilansfotograf att sätta sig in i hur vi vill ha vår webb-TV och våra poddar.

Vad tycker du bäst om att fotografera?
– Jag har nog alltid tyckt om att fotografera industri. Jag har alltid fascinerats av de miljöerna och människorna där. När vi skulle ha praktik på utbildningen önskade jag att få komma till Dagens Arbete just av den anledningen.

Din tjänst på Dagens Arbete är en halvtid. Vad ska du göra på den andra halvan?
– Jag ska frilansa som fotograf och så har jag min hobby att sy i läder. Funderar just nu på utformningen av en fotoväska som jag planerar att göra.

Fler avsnitt
Fler videos