Gå direkt till textinnehållet

Informationsplikten kring vikariat borta i Unionens avtal

Unionens ordförande på SVT är nöjd med det nya kollektivavtalet med Medieföretagen, som bland annat innebär att programanställda kan få julledigt i stället för att gå arbetslösa över helgerna. UPPDATERAD

I tisdags tecknade Unionen och Almega Medieföretagen ett nytt ettårigt avtal för public service-området, avseende löner och allmänna villkor. Journalisten skrev i april om Unionens strejkvarsel, som bland annat grundade sig i att arbetsgivaren ville ha helt sifferlösa avtal, ville försämra arbetstiderna och ändra i turordningskretsarna. Strejken blåstes dock av och nu är ett avtal tecknat, med 2,2 procent i lönepott och en (försämrad) individgaranti på 220 kronor.

– Jag är nöjd, säger Gun Karlsson, ordförande för Unionenklubben på SVT.

– Vi slapp försämringarna, allt som har med arbetstider att göra och även andra arbetstidsformer som vi inte ville ha. Och vi ville inte ha processlöneavtalet.

– Vi har också förbättrat för de som går på programanställning. Om projektet fortsätter efter trettonhelgen ska anställningen löpa över ledigheten också. Det har varit praxis att säga upp innan jul. På allmän visstid är det tyvärr fortfarande så.

Gun Karlsson framhäver också att avtalet innebär en återgång till den ursprungliga skrivningen för utrikesersättning.

– Nu ska man få ersättning per timme i stället för en dagersättning. Vilket är en stor skillnad – nu får man betalt för sitt jobb helt enkelt.

– Vi fick också möjlighet att byta semestertillägget mot fler lediga dagar, mellan 4 och 5,5 dagar. Det är himla bra. Folk vill ha ledighet.

Att Unionen fick ge avkall på lönegaranting, som blev lägre än tidigare, övervägs av fördelarna i avtalet, anser Gun Karlsson.

Ni fick också ge avkall på informationsplikten kring vikariat?
– Ja, företaget behöver inte längre informera klubben om de inte tänker fortsätta att förlänga ett vikariat. Men huvudregeln är fortfarande att vikariat är det som gäller och vi har fortfarande möjlighet att förhandla. Det var ändå inget skyddsvärde i den skrivningen, för företaget kan även efter en förhandling göra som de vill.

Men hur ska ni kunna förhandla effektivt om ni inte längre måste bli informerade?
– De underrättar ju inte i dag heller, å andra sidan. Det är klart att vi har kunnat begära förhandling om brott mot kollektivavtalet i de fallen. Men man får välja sina strider. I stället fick vi möjligheten att göra det bättre för programanställda.

Unionens nya avtal innebär också att den som är inlasad inte får företrädesrätt till kortare anställningar än två veckor, det framgår av Unionens egen sammanfattning av avtalet.

Vad innebär det i praktiken för inlasade eller nästan inlasade Unionare på SVT?

– Det finns inga personer som har företrädesrätt, alla blir utlasade innan de får det, svarar Gun Karlsson i ett mejl.

Fler avsnitt
Fler videos