Gå direkt till textinnehållet

”Ingen tradition att bevaka val i Zambia”

En interaktiv plattform som uppmanar folk att engagera sig och rapportera om händelser i samband med valet blev möjligt tack vare teknikhubben Bongo Hive i Zambia. Nu har Mattias Lövkvist (bilden) fått stipendium för att titta närmare på detta fenomen.

– Förutsättningarna i Zambia ser helt annorlunda jämfört med i Sverige. I Zambia finns inga oberoende medier, det finns få tidningar och det finns inga radiokanaler som gör granskande reportage. Det finns inte heller en tradition av att bevaka val. Men ändå lyckades de göra något som jag inte tror man gjort här i Sverige, säger Mattias Lövkvist som är frilansande journalist.

Han har i dagarna fått Johan Hiertas stipendium på 30 000 kronor för att skriva om projektet.

– Det här är viktigt att belysa eftersom det finns en bild av utvecklingsländer som inte förmedlas i svenska medier. Och jag kan inte ens minnas när jag läste något om Zambia senast, säger Mattias Lövkvist.

Annons Annons

Det var i höstas som han stötte på Bongo Hive som är en samlingsplats som gör det möjligt för personer att förverkliga sina idéer. En av initiativtagarna till hubben skapade i samband med valet 2011 en interaktiv karta som kunde användas av människor för att rapportera om problem och fel kopplat till valet. Det kunde till exempel röra sig om bilar som stuckits i brand nära vallokaler.

– Projektet som startats upp genom teknikhubben är intressant ur ett demokratiskt perspektiv, säger Mattias Lövkvist.

Han menar att en stor del av svensk valbevakning baseras på tyckare och politiker som uttalar sig. Det zambiska projektet som Mattias Lövkvist fått stipendium för att skriva om är ett initiativ för att göra valet bättre med hjälp av folkets röst. Och när han nu åker till Zambia igen är tanken att bland annat skriva om hur man gjorde för att få folk att engagera sig och använda plattformen.

– Jag är frilansande journalist och hade inte kunnat göra det här om jag inte fått stipendiet, säger Mattias Lövkvist.

Fler avsnitt
Fler videos