Gå direkt till textinnehållet

Inhyrda ska få samma villkor som direktanställda

Bemanningsanställda journalister med fasta placeringar ska omfattas av samma villkor som direktanställda journalister. Det är ett resultat av det nya kollektivavtal på bemanningsområdet som undertecknades i dag. UPPDATERAD

Förändringen gäller bara de journalister som är uthyrda av de stora mediekoncernernas egna bemanningsbolag: Schibsted Media AB, Marieberg Media AB och Mittmedia Kompetens AB, och som hyrs ut inom samma koncern. Ett hundratal journalister bedöms omfattas av överenskommelsen.

Journalistförbundet har i avtalsrörelsen drivit på för att villkoren för de interna bemanningsföretagen måste regleras på ett tydligare sätt. Nu ska Marieberg Media, MittMedia Kompetens och Schibsted Media "snarast" teckna lokala avtal med Journalistförbundet om en mera strikt tillämpning av Bemanningsavtalet. Dessa ska träda i kraft senast den 1 december och bland annat innebära bättre regler för kompensationsledighet och semester.

Lönemässigt innebär avtalet samma villkor som i övriga kollektivavtal: lönehöjningar på 2,2 procent, höjda lägstalöner och tvingande skrivningar om medarbetarsamtal och utvecklingssamtal för alla medarbetare och åtgärdsprogram för medarbetare som halkat efter lönemässigt.

Annons Annons

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling säger i en kommentar:

"Detta är ett viktigt genombrott, och ett första steg mot att stoppa det felaktiga användandet av bemanningsavtalet. På det här viset minskar orättvisorna för många av de som idag arbetar med permanenta arbetsuppgifter. Vi har fortfarande uppfattningen att en hel del orättvisor kvarstår, och förutsättningarna att fortsätta det arbetet i kommande avtalsrörelse är nu betydligt bättre."

Hans O Andersson är förhandlingschef på Medieföretagen:

– Vi är nöjda såtillvida att vi fått ett avtal på 2,2 procent, och över att vi är på väg i en process där saker och ting som åtminstone har irriterat vår motpart kan lösas lokalt. Det är vi också nöjda med, säger han till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos