Gå direkt till textinnehållet

Inställda betalningar drabbar frilansar

Stampens rekonstruktion innebär att frilansjournalister får vänta på att få betalt för redan utfört arbete. ”Det känns fruktansvärt att ha beställt texter av frilansar som nu inte kommer få betalt, åtminstone inte på flera månader”, säger GPs kulturchef Ingrid Norrman.

Under en rekonstruktion stoppas det skuldtyngda företagets betalning av utomstående fodringar. Det drabbar även F-skattande frilansjournalister som har obetalda fakturor hos någon av Stampens titlar (A-skattare räknas som löntagare och får betalt.)

– Alla skulder som upparbetats innan i dag får inte betalas förrän rekonstruktionen godkänns, summerar Stampens VD Martin Alsander.

När kommer frilansarna att få betalt?
– Jag kan inte svara på den frågan i dag, det är en fråga för rekonstruktören att göra en analys nu den närmaste veckan och sedan se över hur borgenärssidan se ut.

Rekonstruktörerna kommer förmodligen även att föreslå så kallad ackordsuppgörelse när processen är avklarad, vilket innebär att leverantörerna inte får betalt för hela sin skuld utan bara en del.

Kommer frilansarna att prioriteras?
– Det är min absoluta förhoppning, säger Martin Alsander.

Rekonstruktionen innebär dock inget stopp för frilansinköp. I stället gäller att frilansar kommer att få omgående eller förskottsbetalning för nya uppdrag.

– Våra verksamheter kommer att fortsätta precis som vanligt. Budgetarna på redaktionerna kommer inte att förändras, säger Martin Alsander.

Men hur sugen är man på att jobba om man inte har fått betalt?
– Det är man naturligvis inte så sugen på. Men det får vi försöka hantera på bästa sätt i samråd med rekonstruktören. Frilansarna är extremt viktiga för vår verksamhet.

Göteborgs-Postens kulturchef Ingrid Norrman ringer just nu runt till sina frilansmedarbetare. Hon vet inte än hur många som ligger ute med pengar, men tror att det är få som ligger ute med flera månaders texter.

– Men några kan säkert ha ett fakturabelopp på 30 000 – det är ju jättemycket pengar. Vissa frilansar har andra inkomster och detta som ett sidospår, de klarar sig naturligtvis bättre än andra som överlever bara på att frilansa. Jag försöker få en bild just nu, säger hon.

Kerstin Eikeland är featureredaktör på Göteborgs-Posten, och har även hon ägnat förmiddagen åt att ringa runt till frilansmedarbetare:

– Det är fruktansvärt tråkigt och sorgligt för alla de enskilda frilansare vi jobbar med och som riskerar att drabbas. Efter att rekonstruktionen godkänts kommer vi att fortsätta att köpa frilansartiklar i samma omfattning som tidigare. Alla de återkommande frilansare som jag haft kontakt med i dag kommer att fortsätta att leverera enligt vår planering.

– Vi får komma ihåg att GP i botten går bra med ett positivt operativt rörelseresultat. Vi når fler läsare än någonsin och digitalt sätter vi nya rekord gång på gång. Men som sagt är det oerhört tragiskt för de enskilda frilansare som drabbas.

Cecilia Krönlein, chefredaktör på GP, beklagar också hur rekonstruktionen kan komma att påverka frilansmedarbetare och betonar att det är för tidigt att svara på när de kan få betalt.

– Kan Stampen med hjälp av rekonstruktionen få ned skulderna finns de långsiktiga förutsättningarna för att fortsätta att driva och utveckla den lokala journalistiken i Västsverige. När nyhetsdammet lagt sig hoppas jag faktiskt att det som just nu sker i Stampen kan bidra till att starta en debatt om hur viktig lokaljournalistiken är.

                                                                                   Hanna Lundquist

                                                                                   Tomas Ohlsson

Fler avsnitt
Fler videos