Gå direkt till textinnehållet

Inte journalisters fel att män och kvinnor skildras olika

Det är inte journalisternas fel att det finns könsstereotypa skildringar av politik och politiker i medierna. Det är i stället marknadskrafter och politiska villkor som är huvudförklaringen. Detta enligt en ny doktorsavhandling.

Forskning visar att 83 procent av de politiska nyheterna i världen utgörs av män som uttalar sig. När kvinnliga politiker skildras ligger fokus ofta på utseende och privatliv, inte politiken. 

Tidigare har det hävdats att orsaken till snedvridningen beror på individuella journalisters värderingar. Den uppfattningen revideras av Liudmila Voronova, forskare vid Södertörns högskola och Örebro universitet. 

”Min forskning visar att problemet är den situation som journalisterna befinner sig i. Journalisterna själva är ofta medvetna och vill inte återge stereotypa skildringar av kön, men hamnar ändå där på grund av marknadskrafter och hur den politiska spelplanen ser ut,” säger Liudmila Voronova till dagensjuridik.se. 

Hennes forskning bygger på 40 intervjuer med politiska reportrar i Sverige och Ryssland.

För att få tillfång till politiker i Ryssland måste medier anpassa sig till politikernas spelregler, där traditionella framställningar om kön råder. Ekonomin styr och könsstereotyp rapportering säljer bättre. 

I Sverige är könsstereotyperna inte lika påtagliga. Minst hälften av läsarna är kvinnor och medierna har insett att det lönar sig att publicera könsmedvetna artiklar, menar Liudmila Voronova. 

Ryska mediers enda sätt att kritisera politiken kan vara att ifrågasätta kvinnliga politiker för hur de uppträder. I Sverige kritiseras politiska partier för bristen på kvinnor.

”Det är ett demokratiskt problem att kvinnor och män skildras så olika i medierna. Jag hoppas att min forskning ska bidra till en förändring”, säger Liudmila Voronova. 

Titeln på avhandlingen är Gendering in Political Journalism.

Fler avsnitt
Fler videos