Gå direkt till textinnehållet

Internt bråk på Uppdrag granskning

Efter grälet på Late Night Show på Grävseminariet i Göteborg i fredags har händelsen diskuterats internt på Uppdrag granskning. Janne Josefsson har fått intern kritik för sitt agerande under debatten med bland andra Maria Sveland.

Flera personer på Uppdrag granskning uppger för Journalisten att intern kritik från medarbetare riktats mot Janne Josefsson för hans agerande mot Maria Sveland under debatten på Grävseminariet. Läs mer om händelserna på Grävseminariet på Journalistens Redaktionsblogg.

Det interna bråket på Uppdrag granskning tog fart redan i lördags, och diskussionen har fortsatt under måndagen och tisdagen.

Samtidigt är det flera personer på UG som anser att alla deltagare i debatten betedde sig illa.

– Det var en låg nivå på hela diskussionen och alla borde nog skämmas, inklusive moderatorerna som inte tog sitt ansvar. Jag tror att kritiken mot Janne minskat efter att han förklarat sig på SVT Debatt, säger en UG-medarbetare.

Läs mer om Janne Josefssons debattinlägg här.

Maria Sveland har också gett sin syn på Grävdebatten på sin blogg.

Mette Friberg, programchef på SVT, vill inte uttala sig om händelsen eller om kritiken som riktats internt mot Janne Josefsson.

– Det var ett samtalsämne under middagen på Gräv på lördagen, men jag var själv inte med under debatten. Det här är inte en fråga för SVT utan för föreningen Gräv. Hade det varit ett SVT-arrangemang hade jag kunnat uttala mig, säger Mette Friberg.

Det pågår ju interna diskussioner på Uppdrag gransknings redaktion och det har riktats kritik mot Janne Josefsson, är det inget du kan kommentera?
– Om vi har interna diskussioner så är det inget jag går ut i medier och pratar om.

Det här handlar också om kvinnosynen bland grävande journalister och på Uppdrag granskning, är det verkligen inte en fråga som rör fler än SVT internt?
– Jo, vi arbetar förstås med jämställdhetsfrågor och för att få ett bra jämställdhetsklimat precis som man gör på alla arbetsplatser. Men nu har Janne blivit tillfrågad om att vara med i en debatt arrangerad av föreningen Gräv och han har ställt upp där. Det var inte SVT som arrangerade debatten och då blir det tokigt om jag kommenterar den, säger Mette Friberg.

Nicke Nordmark, reporter på Uppdrag granskning gjorde tillsammans med Hasse Johansson inslaget om näthat för Uppdrag granskning tidigare i år, där bland andra Maria Sveland medverkade. Han var inte själv med på Grävseminariet men bekräftar att det var en diskussion på redaktionens vanliga måndagsmöte om Late Night Show-konflikten på Gräv.

– Det var en typ av intern diskussion som jag tycker ska få vara intern, säger Nicke Nordmark.

– Det var en relativt stor diskussion och det fanns åsikter åt alla håll. Det är klart att många funderar på hur det här påverkar uppfattningarna om Uppdrag granskning framför allt.

Hur tror du att den här händelsen påverkar förtroendet för Uppdrag granskning?
– Det är för tidigt att säga. Det har stormat kring Uppdrag granskning förut men programmet står sig väldigt starkt trots en del jobbiga episoder. Jag hoppas att folk kan se reportagen för vad de är.

Vad tycker du själv om debatten på Late Night Show?
– Jag passar på den frågan.

Hur är stämningen på redaktionen nu?
– Det var ju som sagt många olika åsikter som kom fram på mötet i måndags. Men jag sitter i Luleå och var med på mötet via telefon. Jag har svårt att bedöma hur stämningen är på huvudredaktionen i Göteborg.

Fler avsnitt
Fler videos