Gå direkt till textinnehållet

IT-jättarna förberedda på Facebook-domen

EU-domstolens beslut att ogiltigförklara Safe Harbour-avtalet i går kan stoppa IT-företag att överföra persondata mellan Europa och USA. Nu planerar företagen datacenter i Europa för miljarder för att kunna spara data utan att bryta mot lagen.  

Som Journalsten tidigare berättat så ogiltigförklarade EU-domstolen i går det så kallade Safe Harbor-avtalet som stora IT-jättar lutat sig mot för att legalt kunna flytta digital information mellan Europa och USA, så även personuppgifter. EU-domstolens avgörande öppnar nu för att europeiska stater kan stoppa dataöverföring till USA, vilket påverkar flera stora företags verksamhet, som till exempel Google, Twitter och Facebook.

Men domslutet kom inte oväntat för IT-företagen enligt The Wall Street Journal. Även om företagens advokater har jobbat febrilt med att hitta ett juridiskt kryphål för kunna fortsätta använda Safe Harbour så har IT-jättarna redan börjat planera och bygga nya datacentraler på europeisk mark. Det handlar om investeringar på flera miljarder.

Analysfirman IDC uppskattar att cirka 68 miljarder kronor kommer att investeras i molntjänster i Europa i år. Till exempel så expanderar Googles moderbolag Alphabet i Belgien och bygger datacenter i Nederländerna. Apple har sedan gammalt planerat nya datacenter i Danmark och på Irland. Även Microsoft ska ha planer på att bygga ut i Europa och Twitter har sagt att EU-domstolens avgörande kommer att leda till att även de måste bygga datacenter i Europa.

Fler avsnitt
Fler videos