Gå direkt till textinnehållet

”Jag är ödmjuk inför uppgiften”

Isabella Iverus tillträder som ny chefredaktör för Byggnadsarbetaren den 15 augusti. ”Det är en väldigt välskött tidning jag kommer till”, säger hon till Journalisten. Chefsredaktörsjobbet är också hennes livs första tillsvidareanställning.

Hur känns det?
– Jag är jätteglad och tacksam, och ödmjuk inför uppgiften.

Isabella Iverus kommer senast från jobbet som tillförordnad chefredaktör på Sacoförbundet DIKs tidning Ping. Hon har arbetat som frilansjournalist i 25 år, men har också jobbat inne på redaktion på vikariat och som inhyrd.

Varför tror du att du fick jobbet?
– Det är bättre att du frågar Byggnads om det.

Har du några tankar kring vad du vill göra med tidningen?
– Det är en väldigt välskött tidning. Jag vill börja med att lyssna, lära och se. Sedan kan jag fundera på om man ska ta den vidare på något särskilt sätt, men just nu fungerar den väldigt bra med erfarna och duktiga journalister. Men medievärlden förändras ständigt och det måste alla tidningar fånga upp och förhålla sig till.

– Jag har jobbat på väldigt många arbetsplatser och har haft många nya chefer i mitt eget liv som journalist. Jag tar med mig någonting från alla ställen jag har varit på, och vad man bör göra som ny chef.

Du menar att du har sett många nya chefer och lärt dig vad man inte ska göra?
– Haha. Nja, jag skulle formulera det som att jag har sett många chefer och tar med mig lite kunskap därifrån helt enkelt. Jag säger ingenting om dem.

Är det någon särskild sorts journalistik som du brinner för?
– Jag tycker att arbetsmarknadsjournalistik är spännande och viktigt. Arbetsmarknaden spänner genom allas liv. Det påverkar oss alla oerhört mycket vad vi har för arbete och vad det är för villkor där. Därför är det viktigt att man synar det. Det är ett spännande område att få göra tidning om.

Hur känns det att lämna frilansandet?
– Det är väldigt kul att bli fast anställd efter att ha varit frilans i 25 år och också lite vemodigt så klart. Jag har ju jobbat på redaktioner och varit inhyrd på olika funktioner, bland annat som tillförordnad chefredaktör. Men det har tagit 48 år att få en fast anställning.

48 år?
– Ja, jag är 48 år. Jag har aldrig haft en tillsvidareanställning förrän nu.

Grattis.
– Tack!

Fler avsnitt
Fler videos