Gå direkt till textinnehållet

”Jag är rädd för att bli bekväm”

Ekots flerfaldigt prisbelönta reporter Malin Olofsson säger upp sig för att bli frilans. - Det kliar i kroppen efter att komma ut i världen och utforska andra berättarformer.

Malin Olofsson har varit anställd på SR sedan 2005 och och bland annat belönats med Stora journalistpriset i kategorin Årets avslöjande 2011 för sina granskningar av den globala matindustrin tillsammans med SR-kollegan Daniel Öhman.

I november slutar hon på Ekot på egen begäran.

– Det här är inget karriärsdrag, utan för att hålla engagemang och lust vid liv. Jag är rädd för att bli bekväm som journalist, och jag har massor av idéer som jag vill testa. Det kliar i kroppen efter att komma ut i världen och utforska andra berättarformer och samarbeten med andra. Jag är nyfiken på att se mig om och vill utvecklas som journalist.

Annons Annons

Det är rätt få som lämnar ett fast jobb på SR för att bli frilans…

– Ja, jag har förstått det av alla reaktioner. Många blir förvånade och tycker att det är modigt. Det känns ganska trist att det är så – i andra branscher är det ovanligt att stanna hela livet på ett jobb, vilket det nästan blivit på public service. Samtidigt har jag inte bostadslån eller barn än, så jag har perfekta förutsättningar för det här. Jag är redo och glad över mitt beslut, det ska bli spännande.

Malin Olofsson betonar att hon har trivts och känt sig uppskattad på SR, där hon fått gehör för sina idéer och har fått alla möjligheter att utvecklas. Bland annat genom generösa tjänstledigheter för att skriva boken Matens pris och för studieresor.

Fler avsnitt
Fler videos