Gå direkt till textinnehållet

”Jag är rädd för ökade kunskapsluckor”

Medieutbudet och mediekonsumtionen är i förändring och i slutändan påverkar det demokratin, menar Jesper Strömbäck, medieprofessor vid Mittuniversitetet. Nu inleder han ett treårigt projekt för att studera människors medievanor och mediekonsumtion.

Forskningsprojektet ”De förändrade medielandskapen och dess demokratiska utmaningar” kommer att ske i två etapper. Den första startade häromveckan, där en panel får svara på frågor om vad och hur de konsumerar nyheter fram till efter valet. Den andra delen i projektet påbörjas efter valet och kommer att följas upp under tre års tid.

– Jag är rädd för ökade kunskapsluckor och minskad social sammanhållning, säger Jesper Strömbäck.

Hur kan man använda sig av din forskning?
– Vi kommer ha en betydligt bättre bild av mediekonsumtionens förändringar. Vi kan inte i dag veta hur medieutbudet kommer att se ut om tre år men vi kan följa utvecklingen och se hur människor tar del av det. Jag antar att telefonen kommer att spela en allt större roll i mediekonsumtionen. Utvecklingen är en demokratifråga, inte en mediefråga. Mediesystemet är en del av den demokratiska strukturen och hur människor uppfattar verkligheten.

Hur sambandet mellan nyhetskonsumtionen och den politiska medvetenheten ser ut är alltså en av frågorna som Jesper Strömbäck ska studera. Men projektet är uppdelat i två huvudsakliga områden:

– Dels ska jag följa hur utbudet av medier och journalistik förändras över tid. Här finns en risk att den journalistiska bevakningen försämras när de redaktionella resurserna blir mindre och mindre. Den andra delen av projektet går ut på att följa hur mediekonsumtionen förändras och vilka effekter det får. Fokus kommer ligga på hur mediekonsumtionen förändras över tid.

– Utbudet av medier har ökat, samtidigt som innehållet tunnas ut. Då riskerar skillnaderna i mediekonsumtionen bli allt större med en grupp nyhetssökare och en grupp nyhetsundvikare. Jag vill följa utvecklingen och förklara hur nyhetsanvändningen utvecklas och vad det innebär för de politiska kunskaperna, det politiska deltagandet och den sociala sammanhållningen. Och i slutändan vad det gör med demokratin.

Du har varit redaktör för boken Medierna och demokratin, hur skiljer sig ditt nya projekt från den bokens innehåll?
– Den boken är en lärobok som går igenom tidigare forskning, detta är ett projekt som ser framåt i tiden. Om det kommer en uppdaterad version av boken kommer jag inkludera resultat från det här projektet.

Projektet finansieras av Axel och Margret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål.

Fler avsnitt
Fler videos