Gå direkt till textinnehållet

”Jag har lärt mig sova som en bebis”

Carolina Norén har för Sveriges Radio bevakat Eurovision sedan 1999. Tävlingen har växt i omfång och gjort att hon fått lära sig att sova som en bebis, att ta tillvara på de timmar hon kan vila.

Du har varit med sedan 1999. Hur har bevakningen av Eurovision förändrats?

– Det är en helt annan bevakning. Nu pågår den dygnet runt. 1999 hade jag en reporterbandspelare som jag gjorde intervjuer med och min lilla hytt varifrån jag sände. Nu rapporterar jag förutom i radio på Twitter, Instagram, uppdaterar på Facebook. Man förväntas befinna sig överallt, lägga ut bilder, skriva kommentarer.

Eurovision har växt med fler deltagande länder och semifinaler. Hur har det inverkat på bevakningen?

– Jag får rapportera i andra program, allt från TV, tidningar och program i P1. Tävlingen var växt enormt. Från att ha varit en skön vecka i ett varmt land har det blivit ett dygnet-runt-jobb.

Hur orkar du med?

– Jag har lärt mig att sova som en bebis, ta vara på de timmar jag får över: Powernap.

Är det fortfarande roligt?

– Det är jättekul. Jag skulle aldrig utsätta mig för detta om det inte vore kul. Det är en speciell stämning som det blir då folk från 42 länder samlas på ett ställe. Det är en bra stämning, vilket jag tror än en anledning till att folk tycker att det är roligt.

Hur mycket kan Eurovision växa?

– Det undrar jag också, för nu börjar man visa programmet på kabelkanaler i USA. På lördag kommer Justin Timberlake som gästartist till finalen. Australien har sänt tävlingen sedan 1980-talet och haft sina kommentatorer på plats. Förra året då Eurovision firade 60 år bjöds Australien in att delta eftersom landet är ett av de största fansen utanför Europa. I år är de med och kvalar. Kina har börjat sända tävlingen.

Eurovision börjar likna FN?

– Det är häftigt. Det är som en gigantisk allsång som sprider sig över världen på ett fredligt sätt. Det finns regler att de tävlande bidragen inte får vara politiska. Alla länder berättar vid ett möte hur deras artisters namn uttalas. Ryssland var inte med så kommentatorn från Ukraina sade att han kunde förklara och sade skämtsamt att det alltid är trevligt att Ukraina kan hjälpa Ryssland. Här kan man skämta om politiska känsliga ämnen. Det är det speciella med denna tävling.

Fler avsnitt
Fler videos