Gå direkt till textinnehållet

”Jag kände alla fem tecknarna på Charlie”

Saad Hajo är satirtecknaren som flydde till Norrköping och har ritat åt tidningar i Mellanöstern såväl som franska Le Monde. Han var personlig vän med flera av offren på Charlie Hebdo. – I Mellanöstern är alla satirtecknare i fara, säger han.

Saad Hajo föddes i Syrien och fick politisk asyl i Sverige för tio år sedan. Innan dess hade han bott i Libanon många år och livnärt sig som satirtecknare, precis som han gör i dag. Bland annat fick en av hans teckningar av den förre tunisiske diktatorn Zine al-Abidine Ben Ali stor uppmärksamhet under den arabiska våren. Den publicerades och sattes sedan på ett stort plakat, under en av de största demonstrationerna i landet, då folket slutligen uppmanade Ben Ali att avgå.

Chocken över det som drabbade redaktionen vid Charlie Hebdo sitter fortfarande i för Saad Hajo. Först blev han bestört, sen förbannad och sen kom hopplösheten. Nu känner han att han vill rita – kanske mer än han någonsin gjort.

– Jag kände alla fem tecknarna på Charlie. Georges Wolinski och Jean Cabut träffade jag så sent som i september på en tecknarfestival i Belgien. De pratade aldrig om hoten. Cabut var närmare 75 år och började rita redan 1954, tidigare än de som sköt honom föddes, säger Saad Hajo.

Annons Annons

Efter att han jobbat många år med bland annat franska, libanesiska, svenska och tunisiska tidningar kan Saad Hajo intyga att den franska satirtecknartraditionen har en speciell plats i världen. Han beskriver den franska stilen som lite hårdare. Den är vass, rolig, provocerande och fylld av satir.

– Det finns en lång tradition i Frankrike med karikatyr, den har egentligen funnits sedan revolutionens dagar. Tecknare har offrats förut och det har funnits konflikter med kyrkan redan långt tillbaka i tiden, säger Saad Hajo.

Genom åren har han själv fått ta emot både hot och påtryckningar. Inte minst från Mellanöstern, där egentligen alla satirtecknare är i fara enligt honom.

– I Mellanöstern finns censur i många länder, både från staten och från samhället. En kompis till mig ritade Syriens ledare al-Assad medan han bodde kvar i Syrien. Då försökte de döda honom, men han klarade sig.

Trots det menar Saad Hajo att han aldrig känner sig rädd. I alla fall inte längre. Inte minst sociala medier har gjort att det kommer en strid ström av bilder hela tiden och man känner sig inte lika ensam som satirtecknare.

– Den sista tiden hart jag känt att vi tecknare blir starkare och vågar mer än förut. Sociala medier har gjort att man inte känner sig så utsatt och ensam då det kommer så mycket bilder. Det är inte bara terroristerna som kan dra nytta av sociala medier och prata med varandra, det kan även vi. Jag tänker inte sluta teckna, lovar Saad Hajo.

Fler avsnitt
Fler videos