Gå direkt till textinnehållet

”Jag känner ilska och sorg”

Ulrica Widsell, vice ordförande i Journalistförbundet, är en av dem som blivit uppsagda från Metro. ”Arbetsgivaren utsatte oss för en ovärdig och pressande behandling”, säger hon.

Som Journalisten tidigare berättat har samtliga cirka 30 journalister på Metro uppmanats att söka avgångsvederlag om två extra månader utöver uppsägningstiden, som blir arbetsbefriad. Om inte alla sökte hotade arbetsgivaren med att lägga ned den digitala verksamheten, som är i princip vad som återstår efter att Metro outsourcat papperstidningsproduktionen till TT.

I tisdags och i onsdags hölls samtal med samtliga journalister. Många av dem som fick uppsägningsbesked gick hem på dagen. En av dem var Ulrica Widsell, som också är vice ordförande i Journalistförbundet, och som har jobbat på Metro i 15 år.

Hon är noga med att trycka på att hon för tillfället inte drabbas lika hårt som sina kolleger. Hon har ett uppdrag på 70 procent på Journalistförbundet i egenskap av vice ordförande, fram till Journalistkongressen i oktober. Hon har arbetsbefriad uppsägningstid om tio månader från Metro.

Annons Annons

– Det är värre för många andra än för mig, säger Ulrica Widsell.

– Samtidigt är jag så arg och sorgsen över hur arbetsgivaren har behandlat oss. Arbetsgivaren var oerhört tydlig med att man ville välja själv vilka som skulle få vara kvar och att en majoritet av oss var oönskade.

I torsdags förra veckan blev personalen kallade till ett möte där VD förklarade att alla måste söka avgångsvederlaget. Och på måndagen löpte tiden ut för att tacka ja eller nej. Dagarna efter fick alla besked om de skulle få stanna kvar eller gå.

– Jag gick hem efter mitt möte. Jag blev arbetsbefriad direkt. Det var en konstig känsla att det gick så snabbt på slutet. Det hade pågått förhandlingar sedan i juni, och plötsligt var det bara över.

– Vi försattes i en ren utpressningssituation under hot och under oerhörd tidspress. Det här är viktiga frågor för var och en, det handlar om ens jobb och försörjning. Arbetsgivaren utsatte oss för en ovärdig och pressande behandling, säger Ulrica Widsell.

– Det är en svår tajming för alla som blir uppsagda nu, eftersom det är så många journalister som blir av med jobben. Det gör också att det blir svårare att hitta nya jobb.

Fler avsnitt
Fler videos