Gå direkt till textinnehållet

”Jag tror att många kan känna igen sig i boken”

Efter reportageboken ”Döden på jobbet”, om en arbetsplatsolycka på ett företag i Luleå, har Elinor Torp, reporter på Dagens Arbete, skrivit en ny bok, denna gång om Sveriges första och hittills enda mål om psykosocial arbetsmiljö och mobbning.

Boken handlar om det uppmärksammade Krokomfallet, där två chefer på Krokoms kommun  fälldes i tingsrätten för grov vårdslöshet och fick villkorlig dom och böter för att ha varit ansvariga för att socialarbetaren Lars utsatts för så allvarliga kränkningar på jobbet att han tog sitt liv. Cheferna friades senare i hovrätten.

Det är en stark berättelse som läsaren får ta del av i Elinor Torps bok Jag orkar inte mer – när jobbet skadar själen. Genom att intervjua Lars familj, som kämpade för att han skulle få upprättelse efter sin död, och många andra som varit mer eller mindre inblandade, beskriver hon initierat händelserna som ledde till att Lars inte orkade leva längre, och vad som följde därefter.

– Jag har lagt ner mycket jobb på att  skapa förtroende hos dem jag intervjuar för att kunna skildra förloppet både före och efter Lars självmord. Att skriva som om jag också var där gör att språket inte blir så torftigt som det kan bli i ett ”vanligt” reportage. Jag ville gå djupare.

Annons Annons

Att skriva om självmord är ju lite av ett tabu…
– Ja, det fick jag lära mig på Journalisthögskolan att man inte ska göra. Men här handlade det om en människa som tagit sitt liv för att han blev mobbad på jobbet. Det har också blivit erkänt som arbetsskada av Försäkringskassan, hans barn har fått livränta och en åklagare ansåg att det var värt att väcka åtal för arbetsmiljöbrott. Det var viktigt att belysa hela processen.

Elinor Torp tycker att det finns en okunskap i samhället om arbetsskador som handlar om själen.

– Vi vill gärna individualisera. Den som är för duktig, eller inte följer strömmen, utses lätt till syndabock. Det drabbade Lars. Det finns mycket forskning som styrker att vi blir sjuka av en dålig arbetsmiljö.

I boken jämför hon också med vår egen bransch där villkoren hårdnat. De utbytbara bemanningsanställda blir allt fler. På Talentum, den arbetsplats hon är tjänstledig från för att vikariera på Dagens Arbete, har hon sett förändringen. Ingen efterfrågar fördjupning, det räcker att göra journalistik av tillräckligt bra kvalitet, ”good enough content”, skriver hon.

– Jag tror att väldigt många kan känna igen sig i boken.

Krokomfallet, som fick stor medial uppmärksamhet, har betytt att samhället fått upp ögonen för hur stora problemen är när det handlar om den psykosociala arbetsmiljön, tycker hon.

– Men liksom många andra är jag förvånad över att Högsta domstolen valde att inte ta upp fallet.

Fler avsnitt
Fler videos