Gå direkt till textinnehållet

Jan Helin: Vi måste visa SDs värdegrund

"Jag skulle bli vansinnig som läsare om jag visste att redaktioner ville få mig att tycka på ett visst sätt." Det menade Sydsvenskans reporter Niklas Orrenius i en debatt om bevakningen av Sverigedemokraterna på lördagen.UPPDATERAD Foto: Tomas Ohlsson

I panelen fanns bland andra Sanna Klinghoffer, som berättade om Kalibers uppmärksammade granskning av Sverigedemokraterna förra vintern. Hon konstaterade att debatten efteråt tyvärr inte kom att kretsa kring innehållet i granskningen – rasismen de wallraffande reportrarna kunde visa ännu fanns i partiet – utan om redaktionens metoder. Precis som när Jan Helin och Aftonbladet publicerade Jimmie Åkessons debattartikel i höstas, alltså.

Sydsvenskans reporter Niklas Orrenius kallade det "ett gigantiskt underbetyg för journalistiken" att så många sade att SD visat sitt sanna ansikte efter debattartikeln i AB:

– Det man missar är att SD är ett nationalistiskt, ideologiskt parti som vill omvandla samhället på alla fronter.

Annons Annons

Orrenius är en av få journalister som rapporterat om hot och våld mot Sverigedemokrater. 

– Många av oss har starka antipatier mot SD. Då är det som om det slår slint i den journalistiska hjärnan och man väljer att inte rapportera fast det är "news". Jag tror man inte vill ge dem onödig draghjälp, sade han.

Jan Helin förklarade att skälet att publicera debattartikeln var att visa vilken värdegrund SD står för.

– Det var symptomatiskt att DN efter SDs landsdagar och före debattartikeln skrev att "nu är SD ett parti som de andra". Precis den här glidningen vill jag motverka som publicist.

SDs framgångar efter debattartikeln har ibland kallats "Jan Helin-effekten", konstaterade Helin. 

– Det kan vara så, men vad ska jag göra åt om fem procent av svenskarna vill ha ett rasistiskt parti?

Björn Häger, journalist som forskar på mediebevakningen av Sverigedemokraterna och Ny Demokrati, konstaterade att den största kontrasten mellan då och nu är att medierna överbevakade ND inför valet -91, medan man underbevakade SD inför valet -06. 

Jan Helin underströk att det finns stora skillnader mellan ND och SD.

– SD är inte som ND. ND var mer som Fremskrittspartiet. SD har rötter hela vägen ner i en svensk brun nationalistisk sörja. Det är en viktig skillnad.

Hur bör då bevakningen se ut framöver? SVTs Jan Axelsson pratade om en "systematisk, malande granskning" som upplyser väljarna, inte enstaka nedslag här och där.

Niklas Orrenius förespråkar att ställa sig testfrågor: skulle vi rapportera om det här om det rörde ett annat parti?

– Jag skulle bli vansinnig som läsare om jag visste att redaktioner ville få mig att tycka på ett visst sätt. Det är helt främmande för mig, och inte det journalistiska lag jag vill vara med i, sade han.

Frågan om SD ska få plats i slutdebatten inför höstens val kommer SVT att ta ställning till så sent som möjligt i vår, sade Jan Axelsson. Inte bara SCBs väljarundersökning kommer att vägas in, utan SVT-ledningens beslut beror också på andra parametrar, förklarade han.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos