Gå direkt till textinnehållet

Jan Scherman: ”SJF och TU måste agera”

Jan Scherman uppmanar Journalistförbundet och Tidningsutgivarna att ta kraftfullt avstånd mot den rapport som UI-chefen Martin Kragh författat och som pekar ut Aftonbladet Kultur som Putinmedlöpare. ”Trumpifieringen har ätit sig in i samhället och yttrandefriheten är hotad. Det är beklämmande att Journalistförbundet och TU är tysta”, säger Jan Scherman till Journalisten. UPPDATERAD

Journalisten har i flera artiklar berättat om mediedebatten och kritiken rörande den rapport om den ryska påverkansoperationen mot Sverige som Martin Kragh, chef Utrikespolitiska institutets Rysslands- och Eurasienprogram, varit huvudförfattare till. I rapporten pekas Aftonbladet Kultur ut som ”den viktigaste interlokutören för ett pro-kremlskt vänsternarrativ” i Sverige, i huvudsak när det gäller tidningens bevakning av Ukrainakrisen 2014. I rapporten påstås tre medarbetare på Aftonbladet Kultur vara aktiva i pro-kremlska forum på nätet.

I en artikel i Expressen i onsdags avslöjar kulturchefen Karin Olsson identiteten på de tre medarbetarna, och riktar kritik mot flera medarbetare på Aftonbladet Kultur, samt mot Jan Scherman som i en krönika kritiserat rapporten.

I artikeln skriver Karin Olsson: ”Före detta TV4-vd:n Jan Scherman, alltjämt med ett rött patos sedan tiden i FNL:s Göteborgsavdelning, tycker i en artikel på nämnda kultursida att studien ’påminner i sin logik om McCarthyismens jakt på påstådda kommunister i USA på 1950-talet’.”

Annons Annons

Jan Scherman kräver nu att Journalistförbundet och Tidningsgivarna agerar, eftersom han anser att den svenska yttrandefriheten är hotad.

– Det vi nu ser med start i en vetenskaplig rapport är det jag har kallat för McCarthyism. Man pekar ut enskilda personer och en hel redaktion och påstår att den går i Moskvas och Putins ledband. Det är ju en typ av jakt på enskilda personer i syfte att misstänkliggöra dem och ifrågasätta hela deras trovärdighet som journalister, säger Jan Scherman till Journalisten.

– Det blir tydligt vad som pågår när Expressens kulturchef i sin artikel i onsdags upplyser om att jag har varit organiserad i FNL-grupperna i Göteborg och har hjärtat till vänster. Det är klart att jag står för mina handlingar. Jag var inte organiserad i FNL-grupperna men jag köpte Vietnambulletinen och har stått och skramlat med en bössa utanför något Systembolag i Göteborg för att hjälpa FNL att kasta ut den amerikanska ockupationsmakten ur Vietnam. Jag är stolt över det. Det var jag inte ensam om. Det fanns inte så många som tyckte att USA skulle fortsätta att bomba i Vietnam. Men det blir lite märkligt när detta kastar en slagskugga över det jag har skrivit i en artikel på Aftonbladet Kultur, där rastret är ”FNL-sympatisör”.

Han anser att detta är en viktig facklig fråga och en fråga om yttrandefrihet.

– Om det är så att de som skriver, journalister eller debattörer, ska åsiktsregistreras hela tiden, och åsiktsdeklareras ned till vilket parti man röstar på, då har vi faktiskt slagit sönder den svenska yttrandefriheten och därmed en omistlig del av vår demokrati. Det är perverst.

– Sossarna har varit duktiga på det här. Arbetsmarknadsreportern Åke Olsson som jobbade på Aftonbladet kritiserade försommaren 1976 Socialdemokraternas paradnummer, den nya medbestämmandelagen. Då svarade LO och Socialdemokraterna att ”Åke Olssons argument påminner om dem som Sveriges Kommunistiska Parti har. Alltså är Åke Olsson SKPare och därmed behöver vi inte ta någon notis om vad han skriver.” Det upprepas nu. ”Det som har stått på Aftonbladets kultursida påminner om det som Kreml brukar säga om Ukraina. Alltså är den här personen Putinmedlöpare och vi behöver därför inte ta någon notis om vad han eller hon skriver.”

Jan Scherman anser att det är alarmerande och sorgligt att ”den frihetliga tidningen Expressen” ställer sig bakom rapporten.

– En modell av Trumpifiering, där misshagliga reportrar kan ignoreras och utestängas eftersom man kan misstänkliggöra dem, har nu ätit sig in i vårt samhälle. Det är overkligt och absurt. Därför är det beklämmande att Journalistförbundet och Tidningsutgivarna nu så länge har varit tysta i frågan. Jag har skrivit till bägge och bett om en förklaring till varför man inte säger någonting. De måste ta kraftfullt avstånd från den här rapporten och ställa sig i det led som nu kräver avpublicering av rapporten – samt klart deklarera att man inte står bakom ett system där man åsiktsdeklarerar journalister, debattörer och andra, därför att det går stick i stäv med hela den svenska yttrandefrihetstraditionen och lagstiftningen, säger Jan Scherman.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling säger till Journalisten att Jan Scherman lyfter ”en väldigt viktig fråga”, men att han vill hinna svara Jan Scherman personligen innan han kommenterar saken ytterligare.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler