Gå direkt till textinnehållet

Japansk journalist saknad i Syrien

Oron växer vad som har hänt den japanske frilansjournalisten Jumpei Yasuda som försvann inne i Syrien för en månad sedan.

Det är inte känt varför Jumpei Yasuda, som har rapporterat från Mellanöstern sedan 2002, inte har varit i kontakt med vänner och familjen. Det kan vara så att han inte har tillgång till mobiltelefon eller att han har tagits tillfånga.

Kosuke Tsuneoka, en annan japansk frilansreporter, sade på onsdagen att han fick ett meddelande från Yasuda den 23 juni, men har inte hört av honom sedan dess.

”Det är inte normalt att han inte hör av sig, sade Tsuneoka till AP i en telefonintervju, och tillade att inte dra förhastade slutsatser om Yasuda öde.

Jumpei Yasuda togs som gisslan i Irak 2004, tillsammans med tre andra japanska journalister, men frigavs efter förhandlingar.

Journalisten har tidigare skrivit att tre spanska reportrar saknas i det krigshärjade Aleppo: Antonio Pampliega, Jose Manuel Lopez och Angel Sastre.

Den fyraåriga konflikten i Syrien har dödat mer än 220 000 människor. De flesta medieorganisationer, däribland japanska, har dragit sig ur Syrien. Den japanska regeringen varnar för resor till Syrien. Det är inte känt hur många utländska och lokala journalister som sitter fängslade i Syrien, sannolikt ett dussintals.

 

Fler avsnitt
Fler videos