Gå direkt till textinnehållet

JK riktar kritik mot Utrikesdepartementet

Utrikesdepartementet får kritik av Justitiekanslern för att inte ha lämnat ut handlingar tillräckligt skyndsamt i samband med granskning av Sveriges vapenaffärer med Thailand. Det är Blank Spot Project som gjort granskningen.

Journalisten Nils Resare begärde i slutet av januari ut handlingar rörande Sveriges JAS-affär med Thailand från Sveriges ambassad i Bangkok. Begäran skickades vidare till Utrikesdepartementet som beredde ärendet i samråd med Försvarsdepartementet.

Men handläggningen tog lång tid. Först den 30 april lämnades de begärda handlingarna ut. Utrikesdepartementet har framhållit att samrådet med Försvarsdepartementet varit tidskrävande och svårt men att de håller med om att utelämnandet kunde ha gått fortare.

JK skriver följande i sitt utlåtande:

”Det är anmärkningsvärt att Utrikesdepartementet, trots att frågan vid upprepade tillfällen uppmärksammats och föranlett kritik, inte klarat att hantera Nils Resares framställning om utfående av allmänna handlingar på det skyndsamma sätt som tryckfrihetsförordningen tydligt föreskriver. Utrikesdepartementet förtjänar kritik för sin handläggning av ärendet.”

Här berättar Nils Resare själv om ärendet på Blank Spot Project.

Fler avsnitt
Fler videos