Gå direkt till textinnehållet

JO ger DN-reporter rätt

Nordanstigs kommun får allvarlig kritik av Justitieombudsmannen (JO) för hur den hanterade en DN-reporters begäran om att få ut allmänna handlingar som rörde skolan. Reportern har fått vänta i drygt ett år på ett skriftligt avslagsbeslut.

Journalisten har tidigare berättat att Dagens Nyheters reporter Kristoffer Örstadius JO-anmält Nordanstigs kommun för brott mot Tryckfrihetsförordningen.

Kristoffer Örstadius försökte under början av 2014 få ut uppgifter om vilken hjälp kommunen gett elever som fått underkänt i matematik. I tre av de undersökta kommunerna fick han ut de handlingar han begärde men i Nordanstigs kommun i norra Hälsingland gick det sämre. Det tog drygt två månader innan Kristoffer Örstadius fick ut en del av de begärda uppgifterna och JO kritiserar kommunen för att handläggningstiden varit för lång.

JO riktar också allvarlig kritik mot Nordanstigs kommun för att Kristoffer Örstadius fortfarande efter drygt ett år inte fått ett skriftligt avslagsbeslut med överklagandehänvisning på en begäran om att få ta del av anteckningar från vissa elevkonferenser/möten. I sitt beslut kallar JO hanteringen för "oacceptabel" och förutsätter att kommunen skyndsamt meddelar ett formellt överklagbart beslut.

Annons Annons

JO konstaterar att det funnits stora brister i kunskapen om regelsystemet hos Nordanstigs kommun. I sin skriftväxling med JO skriver kommunen att den ser "med stort allvar på det som inträffat" och att chefer och tjänstemän ska utbildas för att kommunen ska kunna uppfylla lagens krav på offentlighet i förvaltningen. JO "utgår från att åtgärderna har genomförts".

Fler avsnitt
Fler videos