Gå direkt till textinnehållet

Johan Hakelius: ”Ingen har haft aversioner mot mig”

Det har varit en turbulent tid på Fokus. Många medarbetare har slutat. Fokus chefredaktör Johan Hakelius påpekar att det även finns många som jobbar kvar. Ingen har sagt till honom att de slutar för att han utsågs till chefredaktör.

Svenska Dagbladet hade i helgen en lång artikel om tidskriften och tiden efter att Johan Hakelius tillträtt som chefredaktör. Rubriken på artikeln är ” Flykten från Fokus”.

– Det är ingen hemlighet att många slutat. Vi har gjort stora förändringar på redaktionen och många har valt att göra något annat, säger Johan Hakelius.

Det har framkommit kritik mot dig för att du varit frånvarande i början eftersom du skrev en bok om Björn Rosengren. Var det lämpligt?

– När man rekryterar är det ganska sällan som den personen kan börja det nya jobbet direkt. De har åtaganden som de inte direkt kan släppa. Problemet var att det gick närmare ett år, om man räknar in föräldraledighet, som Fokus inte hade en chefredaktör. Det är inte bra. Det visste redaktionen, det visste ägarna.

Har de som slutat på Fokus sagt att tillsättningen av dig var orsaken till att de lämnar tidskriften?

– Det upplever inte jag. Ingen har sagt det till mig. Jag är ett skilsmässobarn så jag är socialt känslig och känner av stämningsläget. Jag har inte märkt att någon direkt haft aversioner mot mig. Det var Henrik Frenkel, styrelseordförande för Fokus, som ansåg att jag inte var rätt person. Det är det gamla vanliga, man har vänner och ovänner som anser att allt man gör är fel. Det vore trist om alla tyckte att allt man gjorde var bra, då skulle man inte utvecklas.

Vad händer nu på redaktionen?

– Vi gör stora satsningar och utvecklar det digitala som inte gjorts tidigare. Vi nyanställer. Om ett par veckor lanserar vi en ny bakvagn. Det som Svenska Dagbladet skrev om är historia, vi är redan i nästa fas.

 

 

Fler videos
Fler avsnitt