Gå direkt till textinnehållet

Jonas Ohlsson: ”Jag är inte förvånad”

Stampens ansökan om rekonstruktion förvånar inte Jonas Ohlsson, forskare på Nordicom och ansvarig för rapportserien Dagspressens ekonomi. ”Lägger man deras bokslut bredvid varandra ser man att det pekat i den här riktningen”, säger Jonas Ohlsson.

På måndagsförmiddagen ansökte Stampen om företagsrekonstruktion, vilket Journalisten berättat om. Jonas Ohlsson, forskare på Nordicom vid Göteborgs universitet, som också är ansvarig för rapportserien Dagspressens ekonomi, är inte förvånad över beskedet.

– Inte jätteförvånad, nej. Lägger man deras bokslut bredvid varandra ser man att det pekat i den här riktningen. 2015 var soliditeten nere på 12 procent. Uppenbarligen har pengarna tagit slut, säger Jonas Ohlsson.

Hur hamnade Stampen i det här läget?
– Man har levt över sina tillgångar. Man har varit alltför expansiv i sina försök att bli en stor spelare på mediemarknaden. Samtidigt är Stampen det företag som nog har drabbats hårdast av strukturomvandlingen från traditionella medieplattformar till digitala. Man ska komma ihåg att när Stampen genomförde sina stora och dyra förvärv 2006, 2007 och 2008 så såg det ganska hyggligt ut för dagspressen. Sedan kom finanskrisen och luften gick ur annonsmarknaden. Pengarna som man räknade med att få in uteblev. På det kom en snabb förändring i mediekonsumenternas vanor, som bland annat påverkade tryckeriverksamheten kraftigt, en verksamhet som Stampen hade investerat stort i.

Annons Annons

– Det fanns ett mantra inom den svenska dagspressen för tio år sedan: man var tvungen att växa. Man skulle bygga imperier. Det vet vi inte än om det var en bra idé och exemplet Stampen pekar på att det inte var det. Stampen ville expandera inte bara nationellt utan också internationellt. Man hade en otroligt positiv syn på branschens framtid, säger Jonas Ohlsson.

Kommer Stampen att försättas i konkurs?
– Det är omöjligt att spekulera i. Det är ett väldigt allvarligt läge förstås.

Finns det andra svenska medieföretag som befinner sig i en liknande situation som Stampen?
– Det finns inget som är riktigt så illa ute. Det skulle i sådant fall vara Skånska Dagbladet som nog har det kämpigt. Det finns en del uppgifter om att Sydsvenskan/HD har problem. Men årsredovisningarna för 2015 har inte kommit än så det är svårt att uttala sig om det.
 

Fakta:
Stampen har 3 000 medarbetare och hade en omsättning på 3,3 miljarder kronor 2015. Stampen äger bland annat Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Hallands Nyheter, Falkenbergsposten, Varbergsposten, Bohusläningen, Strömstads Tidning, TTELA och Vänersborgaren.

Fler avsnitt
Fler videos