Gå direkt till textinnehållet

”Journalist är världens bästa yrke”

Att vara journalist är fortfarande världens bästa yrke. Det menade Björn Häger, när han pratade om sin bok Reporter på Bokmässan i Götborg.

Björn Häger slog ett slag för den traditionella journalistrollen, när han samtalade med Journalistens chefredaktör Helena Giertta på bokmässan.

– Visst ser det mörkt ut nu, med journalister som sägs upp och tidningar som slås ihop. Men det är uppenbart att det finns ett intresse för journalistik i det föränderliga samhället vi lever, sa han.

Att tidningarna tappar i upplaga menade han inte behöver vara ett bevis på att intresset för journalistik minskar.

Annons Annons

– Om man tar prenumerationspriset till exempel, så har det höjts avsevärt mer än index och är inte längre en produkt för alla. Det har blivit en lyxprodukt. Det är alltså inte ett bevis på att läsarna inte finns.

När Björn Häger för ett år sedan fick förfrågan om att uppdatera boken Reporter, som kom ut 2009, tänkte han: ”Det kan väl inte ha hänt så mycket.”

– Men det vet vi ju i branschen att det har. Medielandskapet har totalt förändrats, journalistrollen också. Till och med kapitlet om hur man söker fakta och begär ut handlingar från myndigheter fick skrivas om från grunden.

På frågan om framtiden svarade han att den ser ljus ut.

– Vi lever i en fantastisk tid där det enda som behövs för att kunna publicera sig är en mobil och en uppkoppling. Om de gamla mediehusen inte klarar av att överleva, så kommer det att växa fram andra, som ser möjligheterna med journalistik. Så länge vi betonar vår trovärdighet och vår lojalitet mot sanningen och publiken, så kommer det även i framtiden att finnas ett stort intresse för det vi gör, avslutade Björn Häger.

Fler avsnitt
Fler videos