Gå direkt till textinnehållet

Journalist förfalskade citat

En frilansreporter på The Guardian har avslöjats med att ha förfalskat citat och skrivit om tillställningar han aldrig besökt. Tidningen ber nu om ursäkt och har raderat 13 artiklar från hemsidan.

Det hela avslöjades efter att flera intervjupersoner hört av sig till tidningen och berättat att de aldrig pratat med skribenten, trots att de blivit citerade i hans artiklar, skriver DN.se.

En faktagranskare som tidningen anlitade gick igenom de drygt 60 artiklar som journalisten skrivit. I artiklarna fanns påhittade citat och källor som inte kunde bekräftas. Intervjupersoner kände sig missförstådda och felciterade. Vidare visade det sig att skribenten inte varit närvarande på flera evenemang som han sade sig ha bevakat.

The Guardians redaktör i USA Lee Glendinning skriver på tidningens hemsida att de ”ber om ursäkt till de människor vars ord blivit missförstådda eller förfalskade. Vi ber också om ursäkt till er läsare för de misstag som har begåtts och hoppas att det inte skadat förtroendet för The Guardian”.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos