Gå direkt till textinnehållet

Journalist JO-anmäler Region Gävleborg

En reporter på Helahälsingland JO-anmäler Region Gävleborg. Anledningen är att det tagit över en månad att hantera en begäran om att få ut en offentlig handling – som senare avslogs.

Det var den 7 september som reportern Henrik Nyblad begärde ut ut svaren från Region Gävleborgs senaste mätning av patientsäkerhetskulturen. Undersökning hade gjorts i syfte att få in medarbetarnas synpunkter på patientsäkerheten inom vården i regionen, skriver Helahälsingland.

Presstjänsten svarade att de skulle se över ärendet. Sedan tog det en månad innan besked kom. Detta trots att Helahälsingland-reportern vid tre tillfällen påminde presstjänsten om  begäran. Henrik Nyblad har nu anmält händelsen till Justitieombudsmannen (JO).

”För mig är det underligt hur en sådan stor myndighet som Region Gävleborg kan dra ut och förhala mediers granskning på det här sättet. Det här handlar om överträdelser mot de absoluta grunderna i tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen”, säger Henrik Nyblad till Helahälsingland.

Annons Annons

Förutom en JO-anmälan mot hanteringen av ärendet har Henrik Nyblad även överklagat beslutet att inte lämna ut handlingen.

Svante Lönnbark är regiondirektör i Gävleborg. Han menar att beslutet grundar sig i att skydda medarbetares anonymitet.

”Bakgrunden till vårt beslut är att när vi gör våra medarbetarenkäter säger vi att man är anonym. Då ska det inte gå att identifiera enskilda medarbetare”, säger han till Gefle Dagblad.

Fler avsnitt
Fler videos