Gå direkt till textinnehållet

Journalist utkastad från Le Pens presskonferens

En fransk journalist blev handgripligen utkastad från Front Nationals presidentkandidat Marine Le Pens presskonferens när han ställde frågor om påstådda ekonomiska oegentligheter.

Under en presskonferens i Paris i onsdags med Marine Le Pen, ledare och presidentkandidat för högerextrema Front National, blev en journalist från TV-kanalen TF1s nyhetsprogram Quotidien handgripligen utkastad av säkerhetsvakter.

Hela händelseförloppet filmades och har publicerats på Quotidiens Facebooksida.

Paul Larrouturou och hans team försökte ställa frågor till Le Pen om ekonomiska oegentligheter. EU-parlamentets antibedrägerienhet Olaf krävde i höstas Le Pen på tre miljoner kronor, som hon enligt Olaf ska ha slussat till anställda i sitt eget parti, bland annat en livvakt. Pengarna var öronmärkta för juridisk assistans för parlamentsledamöter. Hon vägrar betala tillbaka pengarna. Det har bland andra The Guardian rapporterat om.

Annons Annons

Innan Paul Larrouturou hinner få svar från Marine Le Pen grips han av två säkerhetsvakter som kastar ut honom från presskonferensen. På filmen hörs Paul Larrouturou protestera och säga att han är ackrediterad och att de inte kan hindra honom från att ställa en fråga. En av säkerhetsvakterna replikerar att han har hotat en polis. Vakterna slår också till fotografens kamera.

I ett uttalande från Front National tar man avstånd från behandlingen av journalisten och lägger ansvaret på den lokala säkerhetspersonalen. Paul Larrouturou uppger att han uppfattat att de två vakterna agerade på order från Front Nationals säkerhetsteam, vilket partiet förnekar.

Front National har flera gånger tidigare riktat kritik mot Quotidiens rapportering, och inför partiets kongress i Lyon i helgen har journalister från Quotidien fått veta av partiet att de inte är välkomna.

Fler avsnitt
Fler videos