Gå direkt till textinnehållet

Journalist vid Sveriges Radio: Säpo ville värva mig som agent

Svensk säkerhetspolis försökte värva flera medarbetare med jugoslavisk bakgrund på Sveriges Radio. – Värvningsförsöket skedde inför ögonen på min chef, säger Tonci Percan, en av dem som ombads lämna uppgifter om jugoslaviska kretsar i Sverige till svenska säkerhetstjänsten.

Svensk säkerhetspolis försökte värva flera medarbetare med jugoslavisk bakgrund på Sveriges Radio.

– Värvningsförsöket skedde inför ögonen på min chef, säger Tonci Percan, en av dem som ombads lämna uppgifter om jugoslaviska kretsar i Sverige till svenska säkerhetstjänsten.

1981 var Tonci Percan vikarierande reporter på Radio Malmöhus, och var påtänkt som efterträdare till den reporter som stod för kanalens sändningar till den serbokroatiska invandrargruppen. De jugoslaviska invandrarföreningarna underhöll under denna tid goda relationer med regimen i Jugoslavien och landets säkerhetstjänst tog kontakt med Percan via hans sons hemspråkslärare i Rosengård.

Annons Annons

Percan hade svarat undvikande på önskemålen om mer ”objektiv rapportering från självförvaltningens Jugoslavien” och när hans föräldrar reste på semester till Kroatien uppvaktades de bryskt av landets säkerhetstjänst.

Föräldrarna uppmanades verka för att Percan skulle förmedla en gynnsam bild av hemlandet och hotades också till livet om detta inte skulle lyckas.

När Percan efter föräldrarnas hemkomst berättade för sin chef Börje Olsson vad som hade hänt bedömdes situationen som så allvarlig att denne omedelbart kontaktade polis. Säkerhetspolisen hade ett möte med Percan och Olsson om fallet i Sveriges Radios lokaler, och rekommenderade att kanalen skulle offentliggöra hotet i ett program. Under samma möte föreslog säkerhetspolisen att Percan fortlöpande skulle leverera information om de exiljugoslaviska kretsarnas verksamhet i Sverige.

Chefen reagerade

– Jag reagerade inte starkt på deras ganska försynta förfrågan, för den jugoslaviska säkerhetspolisens allvarliga hot mot familjen tog all min uppmärksamhet, men det kom ändå som en överraskning för mig, säger Tonci Percan.

Percans dåvarande chef Börje Olsson blev dock irriterad över att säkerhetspolisen gick utanför själva ärendet:

– Ja, jag hade exakt samma syn då som nu. Säkerhetspolisen ska inte blanda sig i radions verksamhet och de skulle bara vara där för att behandla vår anmälan om det aktuella fallet, säger Börje Olsson som då var chef på Radio Malmöhus.

Enligt Börje Olsson var detta inte enda gången Säpo försökte värva medarbetare på radion:

– Vid ett annat tillfälle hade en medarbetare hotats av jugoslaviska kretsar och när vi anmälde detta ville säkerhetspolisen ha information från honom och bad till och med om att få träffa honom ute på stan. Jag tyckte att det var olämpligt, säger Börje Olsson.

Ofta besök av jugoslaviske konsuln

I början av 1980-talet var det jugoslaviska konsulatet också mycket aktivt och reagerade ofta över radio- och TV-program som kritiserade regimen:

– Det var aldrig frågan om etniska konflikter eller kriminalitet, utan att den kommunistiska regimen reagerade över vad man såg som ansvarslös västlig journalistik, framhåller Börje Olsson.

– Vi hade ofta besök av den jugoslaviske konsuln som kom och hade synpunkten och kritik på programmen, fortsätter han.

Tonci Percan är övertygad om att journalister är en mycket attraktiv målgrupp att värva som agenter, de är i en position som har bättre kontakter och kan leverera bättre jobb än säkerhetstjänstens egna analytiker:

– Under åren har tre länders säkerhetstjänster försökt värva mig, Jugoslavien, Sverige och Kroatien. Men att ge minsta information till dem vore otänkbart. Då dras man in i ett nät av beroende som jag tror att man inte kan komma ur sen, säger han.

pf@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos