Gå direkt till textinnehållet

”Journalister har för stor tilltro till polisen”

Dag Ankersen på Skånska Dagbladet står bakom måndagens mest spridda och omdebatterade artikel om polisens lögner om demonstranternas våld i Limhamn i helgen. Genom att räkna gatstenar kom han fram till att polisen spridit falska uppgifter i medier.

Dag Ankersens artikel ”Polisens lögner om demonstranternas våld” i Skånska Dagbladet började delas tidigt i morse och har blivit dagens stora samtalsämne i sociala medier. I artikeln avslöjar Dag Ankersen att polisens beskrivning av motdemonstranternas våldsanvändning var felaktig.

Polisens uppgift om att motdemonstranter kastat gatsten på polisen, samt att ambulanspersonal angripits, kunde han genom kontroller på plats och intervjuer motbevisa.

– Jag var på plats och liverapporterade. Sedan gick jag en vända runt torget för jag vet att det går att se en del i spåren efter en sådan här händelse. Jag hittade inga lösa gatstenar, däremot en flaskbotten från en glasflaska, vilket väl kan tyda på att en flaska eventuellt har kastats, säger Dag Ankersen till Journalisten.

Annons Annons

– Jag gick tillbaka till kontoret och skrev en artikel och när jag var på väg hem såg jag polisens pressmeddelande som gav en bild av händelserna som jag inte delade. Då bestämde jag mig för att intervjua ambulanspersonal och leta efter uppbrutna gatstenar och sen skrev jag den här artikeln.

Det var många journalister på plats, ändå återges polisens uppgifter om stenkastning i många medier, hur kan det komma sig?
– Både allmänheten och journalister har en stor tilltro till auktoriteter. Jag tycker att journalisters tilltro är för stor, särskilt vid en sådan här händelse när polisen är part i målet.

Men med så många journalister som är ögonvittnen borde inte uppgifterna ha ifrågasatts tidigare?
– Jag vill inte peka finger. Jag vill bara uppmana och uppmuntra till källkritik.

Nu ändrar polisen sina uppgifter, hur känns det?
– Bra, förstås. Jag har ingen personlig vendetta mot någon, vare sig mot demonstranterna eller polisen eller Svenskarnas parti. Jag vill bara att bilden av händelsen ska stämma med verkligheten.

Har du fått några reaktioner på artikeln?
– Ja, oerhört många samtal och kommentarer i sociala medier. Jag har fått många tack från allmänheten och från journalister. Jag har varit ledig i dag så jag har inte kollat jobbmejlen än, det får jag väl ägna en del av morgondagen åt.

Fler avsnitt
Fler videos