Gå direkt till textinnehållet

Journalister portas från konferens om extremism

Journalister är inte välkomna på konferensen om våldsbejakande extremism som arrangeras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tillsammans med Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism och Fryshuset. Orsaken är bland annat att konferensen rör ”känsliga frågor med människor i sekretessbelagt arbete”.

Konferensen som äger rum på Clarion Hotel Sign i Stockholm nästa vecka är riktad till lokala samordnare och representanter för den nationella samordnarens referensgrupp och praktikernätverk, och invigs av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på måndag.

Bland programpunkterna återfinns flera frågor med stort aktualitetsvärde, bland annat ett seminarium som handlar om de cirka 60 barn som rest till Syrien och Irak för att slåss för IS, ett seminarium om religionsfrihet och religiös extremism, ett seminarium om hur man bemöter vit makt-miljön i kommunerna samt ett seminarium om propaganda på nätet.

Trots att frågorna har nyhetsvärde och att myndigheter står som huvudarrangörer är journalister inte välkomna att ackreditera sig till konferensen, bortsett från den inledande delen av konferensen med Alice Bah Kuhnkes inledningstal, som är öppen för medierna.

Annons Annons

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor vill inte svara på varför journalister inte är välkomna, utan hänvisar till Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism som i sin tur hänvisar till Fryshuset.

Robert Örell, verksamhetschef för Exit på Fryshuset, menar att orsaken till att man valt att inte tillåta mediebevakning av konferensen är att målgruppen för konferensen är så pass snäv, och att varken deltagarna eller talare förberetts på att det kan finnas journalister närvarande.

– Det handlar om känsliga frågor med människor i sekretessbelagt arbete. Det kan handla om människor som själva har lämnat våldsbejakande extremism eller arbetar med individer i dessa miljöer och som kanske får svårare att diskutera om det finns journalister närvarande, säger Robert Örell.

Ska inte känsliga frågor också nå ut till allmänheten?
– Jo, självklart. Det här handlar framför allt att det nu inte finns tid för deltagarna och de som håller i seminarierna att förbereda sig på ett sådant sätt som de skulle behöva om de vetat att det skulle finnas medier närvarande.

Fler avsnitt