Gå direkt till textinnehållet

Journalister: ”Ta ert ansvar, Karolinska”

Journalisterna Johannes Wahlström och Mattias Göransson skriver i dag om Paulo Macchiarinis allra första strupoperation som KI-professor. Patienten är i dag döende.

SVT-dokumentären ”Experimenten” berättade om kirurgen Paolo Macchiarinis (misslyckade och mycket kontroversiella) försök med luftstrupar av plast. Dokumentären gick dock inte in på den kazakiska unga kvinna som Macchiarini opererade i Ryssland en vecka efter att han blivit utnämnd till KI-professor: en operation med en donerad luftstrupe från en avliden. Det skriver Johannes Wahlström, som är en av upphovsmännen bakom SVT-dokumentären Experimenten, och magasinet Filters chefredaktör Mattias Göransson i dag på Aftonbladet Kultur.

Patienten Zjadyra Iglikova har själv fått betala de livsuppehållande ingrepp som varit nödvändiga sedan den misslyckade operationen, eftersom den beskrivits som en framgång av teamet kring Macchiarini, skriver Wahlström och Göransson. Nu är familjens besparingar slut – samtidigt som svenska läkare bedömt att hon skulle kunna hjälpas av traditionell kirurgi.

Därför föreslår Wahlström och Göransson att Karolina institutet och sjukhuset ”lägger formalia och sidan, och fattar ett snabbt, moraliskt beslut. Zjadyra Iglikova behöver hjälp nu”.

Fler avsnitt
Fler videos