Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet får rätt mot Talentum

Journalistförbundet får rätt mot Talentum i tvisten om att anlita en arbetstagarkonsult. Skiljenämnden anser att journalistklubben hade rätt att anlita konsulten och att arbetsgivaren brutit mot Medbestämmandelagen (MBL) när de nekat klubben tolkningsföreträde i förhandlingen. Talentum ska nu betala 150 000 kronor i skadestånd till Journalistförbundet.

Tvisten uppstod hösten 2013 då Talentum meddelade att de ville lägga ut all redigering på entreprenad. Eddie Pröckl är ordförande i journalistklubben på Talentum. Han säger att även om de som drivit frågan förstås inte arbetat heltid med den, så har den tagit åtskilliga arbetstimmar.

– Vid tillfället var det fruktansvärt frustrerande när vi hade en arbetsgivare som egentligen inte ville förhandla utan bara genomdriva den nya organisationen. Det fanns ingen förhandlingsvilja alls. När vi sa att vi ville ha hjälp att utreda frågan med av en arbetstagarkonsult sa de att vi inte hade rätt till det.

Klubben lade då tolkningsföreträde, men blev överkörda av Talentum, som avslutade den lokala förhandlingen. Det blev central förhandling, och Journalistförbundet lade också tolkningsföreträde, som Talentum bröt med hänvisning till sin dåliga ekonomi. Men nu får alltså Journalistförbundet rätt av skiljenämnden för utvecklingsavtalet.

Annons Annons

Den slår fast att arbetsgivaren bröt mot MBL när de valde att strunta i tolkningsföreträdet och därför döms Talentum att betala ett skadestånd på 150 000 kronor till Journalistförbundet.

Skiljenämnden anser också att förutsättningarna för att anlita en arbetstagarkonsult var uppfyllda, vilket kan ses som ett prejudicerande beslut. Däremot anser inte nämnden att kostnaden för densamma var skälig och friar därför Talentum i den frågan.

– Vi är glada för vår del, men det gäller också hela arbetsmarknaden. Det här betyder att anställda även i fortsättningen har rätt till en arbetstagarkonsult i sådana här situationer, säger Eddie Pröckl.

– Men jag måste även säga att företaget har ändrat attityd sedan konflikten började och erbjöd oss senast i höstas att anlita en arbetstagarkonsult i ett annat ärende. Jag tror verkligen att det kommer fungera bättre i framtiden.

Fler avsnitt
Fler videos