Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundets hot om bojkott får kritik

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling har skrivit under debattartikeln om bojkott av Bokmässan. Frilansjournalisten Mats Fahlgren ifrågasätter bojkotten. "Jag tycker att Journalistförbundets ordförande bör ta strid för yttrandefriheten, inte snäva in den."

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling är en av dem som har skrivit under debattartikeln ”Håll rent mot rasism, Bokmässan” som publicerades i Expressen igår. Som Journalisten tidigare har skrivit hotar över hundra författare, journalister och andra kulturarbetare med att bojkotta Bokmässan nästa år om inte aktörer som kan beskrivas som dokumenterat extrema och antidemokratiska stoppas.

Frilansjournalisten Mats Fahlgren är kritisk till att Jonas Nordling har skrivit under debattartikeln, och anser att Journalistförbundets ordförande bör stå upp för yttrandefriheten.

– Här känns det snarare som att han vill snäva in den jämfört med vad lagarna tillåter. Det tycker inte jag är en fajt han ska ta.

Annons Annons

Han påpekar att han inte stödjer Nya Tider på något sätt.

– Jag vill absolut inte framstå som någon nazistkramare. Men jag tillhör den gamla skolan, jag är en varm anhängare av uttrycket ”jag delar inte din åsikt, men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka den”.

Jonas Nordling anser inte att debattartikeln och hotet om bojkott handlar om att snäva in yttrandefriheten.

– Det handlar om vilka grundläggande värderingar som ska gälla på Bokmässan, jag tycker att det vore konstigare om vi inte ställde upp på det kravet.

Men Mats Fahlgren undrar var gränsen går för vilka som får delta i Bokmässan, om aktörer som Nya Tider förbjuds.

­– Är det Jonas Nordling som ska avgöra det? Nej, det har vi lagar som reglerar, och så länge aktörer som Nya Tider inte bryter mot dem så låt dem ha sin monter.

Jonas Nordling anser att Bokmässan är ett så pass viktigt arrangemang att man måste hitta en värdegrund som man står upp för.

– I slutändan är det alltid Bokmässan som avgör vilka som får ställa ut, men de måste ändå ha en måttstock. Om jag önskar att de inte ska ge utrymme åt antidemokratiska aktörer så får de ta ställning till det, svarar han.

Journalistförbundet har själva ingen monter eller annat samarbete med Bokmässan.

Fler avsnitt
Fler videos