Gå direkt till textinnehållet

Journalistiken tar hjälp av dataspel

Ett nytt sätt för medier att hitta sätt att skapa intäkter kan vara att väva samman dataspel och journalistik.

År 2014 växte videospelsindustrin fyra gånger snabbare än den amerikanska ekonomin, samtidigt som medier kämpar med sin ekonomi.

Juliana Ruhfus, journalist på al-Jazira och spelutvecklaren Florent Maurin från European Journalism Centre håller på att utveckla vad de kallar för Gaming Journalism.

När al-Jazira gjorde ett reportage om illegalt fiske utanför kusten i Sierra Leone utvecklade de en sajt, Pirate Fishing, som är ett spel som gör det möjligt för användare att bli en del av berättelsen och hjälpa till att lösa problemen.

Annons Annons

Det är en del av en växande trend där redaktioner undersöker möjligheten att använda spelelement i sitt berättande, skriver organisationen WAN-IFRA.

Rebuilding Haiti är ett dataspel där användaren måste ta ett antal beslut efter jordbävningen 2010. Vill du investera pengar i skolorna, gratis sjukvård eller prioritera hemlösa?

Spelutvecklaren Florent Maurin förklarar att spelet lär användarna att förstå komplexiteten i utvecklingsarbetet.

” Haiti står inför många problem som måste lösas. Det som är bra på kort sikt kanske får negativa konsekvenser på långt sikt. Vi ville att de som spelar ska göra misstag och förstå att utvecklingsarbetet är komplicerat.

Fler avsnitt
Fler videos