Gå direkt till textinnehållet

Journalistklubben bjuder in Hanna Stjärne

Det är viktigt att SVTs nya VD Hanna Stjärne lyssnar på de som jobbar på företaget tycker journalistklubben, som bjudit in henne till ett samtal.

I dag blev det klart att UNTs chefredaktör och VD Hanna Stjärne tar över som VD efter att Eva Hamilton förklarat att hon slutar.

– Det känns som vi kommer att få en stark publicist som har rötter i public service. Hanna Stjärne har sagt att hon värnar om den goda journalistiken, och jag hoppas att det stämmer. Det är viktigt att den goda journalistiken stärks i hela landet så att vi blir ett SVT för alla om alla, säger Petteri Karttunen, journalistklubbens ordförande på SVT. (bilden)

Har journalistklubben några önskemål?
– Det är viktigt att hon lyssnar på oss som jobbar på företaget, oavsett om de är tillsvidareanställda, bemanningsanställda eller jobbar för produktionsbolag. Hon bör ta reda på hur det fungerar på SVT och vad som behövs förändras. Hon behöver lära känna SVT.

Annons Annons

Som Journalisten tidigare skrivit har 67 journalister på UNT fått arbeta för mycket och fått för lite arbetstidsförkortning. Därför stämde Journalistförbundet UNT och Medieföretagen i Arbetsdomstolen på sammanlagt 9,2 miljoner kronor. Missförhållandena upptäcktes i samband med att arbetsgivaren sade upp det lokala avtalet i syfte att kunna förlänga de anställdas arbetstid. Förhandlingar i AD inleds senare i höst.

– Jag har tagit upp det med Hanna Stjärne. Journalistklubben och de andra fackförbunden på SVT har bjudit in henne och hon har tackat ja. Vi har ännu inte bestämt ett datum. Vi behöver höra med henne vad som hände på UNT så att inte samma situation uppstår på SVT. Jag kommer även att ta kontakt med journalistklubben på UNT, säger Petteri Karttunen.

Fler avsnitt
Fler videos