Gå direkt till textinnehållet

Kan öppna dörrar för Dawit

Han vill inte förstora sin betydelse, men faktum är att Niclas Kjellström-Matseke har öppnat nya dörrar för arbetet med att få  Dawit Isaak fri. Dörrar som Free Dawit-kommittén nu kan använda.  

Det var när Dawit-pjäsen spelades i Europaparlamentet i höstas som stödkommitténs ordförande Leif Öbrink tog kontakt med Niclas Kjellström-Matseke. De var båda på plats i Bryssel för att se pjäsen. Niclas Kjellström-Matseke är VD på Postkodlotteriet och har ett personligt engagemang i mänskliga rättighetsfrågor.

– Han kände till mina personliga kontakter i Sydafrika och frågade om jag kunde tänka mig att använda dem för Dawit Isaak, berättar Niclas Kjellström-Matseke.

Sedan dess har han träffat Free Dawit-kommittén flera gånger. Han har också konkret börjat engagera sig i frågan, bland annat har han tagit kontakt med Desmond Tutu och fått svar.

– Han rådde mig att ta upp det med The Elders, där Kofi Annan nu är ordförande. Eftersom jag sitter med i rådet där så har jag träffat honom flera gånger. Jag är mer än gärna en villig budbärare för detta, men det måste vara de som engagerat sig för Dawit Isaak som står för budskapet.

The Elders är en samling tidigare makthavare där Desmond Tutu tidigare var ordförarande och Kofi Annan i dag sitter. I gruppen finns förutom dessa även till exempel Gro Harlem Bruntland och Jimmy Carter. Niclas Kjellström-Matseke är en av donatorerna och sitter i ett råd knutet till gruppen.

– Jag har access till dessa och det vore förmätet att inte dela med mig av mina kontakter i en så viktig fråga, säger han. Men det är viktigt att det är stödkommittén för Dawit Isaak som sitter i förarsätet. Jag kan se till att deras brev läses och ta emot reaktionerna.

Men tror du att dina kontakter kan ha effekt på Afewerki i Eritrea?
– Det vet jag inte. Och i det här läget behöver vi kanske inte veta det. Om man drar i fem trådar kanske en av dem funkar. Det behövs nya aktörer i den här frågan och det är klart att jag tror att det går. Jag är optimist och tror att det går att påverka.

Fler avsnitt
Fler videos