Gå direkt till textinnehållet

Kerstin Weigl: ”Jag skrev om den förpackning jag ser”

Aftonbladets reporter Kerstin Weigls krönika har fått stor uppmärksamhet sedan  hon kommenterat biståndsminister Isabella Lövins utseende.  Men Kerstin Weigl anser att hon inte alls har skrivit om hennes utseende ”utan bara den förpackning jag ser”.

I krönikan som publicerades i lördagens Aftonbladet skriver Kerstin Weigl bland annat att: ”Jag såg häromdagen Lövin tv-intervjuas från Istanbul men uppfattade just inte vad hon sa om FN:s humanitära toppmöte utan försvann i tankar på testarna i pannan, om de är frisyr eller lösslitna ur hårklämman hon brukar ha och när klippte hon sig senast." (…) "Varför slet inte någon fram en hår-borste åt ministern före sändning? Och ett läppstift och ett bra mineralpuder.”

Du har fått kritik för att du kommenterat hennes utseende, att hon till exempel inte använder makeup. Varför gjorde du det?
– Jag kan inte svara på frågan, eftersom jag inte skrivit om vice statsministerns utseende – bara om den förpackning jag ser. Om hon använder makeup eller ej vet jag inte.

Det kan uppfattas som att du behandlar manliga och kvinnliga politiker olika.  Att kvinnors utseende är viktigare än mäns?
– Jag har noterat att väldigt många tolkningar gjorts, men något sådant har inte föresvävat mig.

Varför är det viktigt hur politiker ser ut när de uppträder offentligt? Finns det andra krav på kvinnliga politiker än på manliga?
– Statsråd – manliga och kvinnliga – anlägger en viss konventionell stil, med hög grad av prydlighet. Det hör till ämbetet. Jag tycker det är bra. De uppträder så att säga inte som sig själva, utom som sin roll. Vad gäller vice statsministern har jag noterat att hon då och då fallit utom ramen för det jag kallar prydlighet. Och det tar fokus från det hon säger, tycker jag. Alla som arbetar med TV vet detta. Det är därför vi alltid – kvinnor såväl som män – sminkas och kammas inför en sändning, inte för att bli ”vackra” utan neutrala.

 Ångrar du några formuleringar?
– Nej.

Fler avsnitt
Fler videos