Gå direkt till textinnehållet

Klart med jury till Googlestipendium

Nu är det klart vilka som sitter i juryn för det innovationsstipendium som Journalistförbundet startat tillsammans med Google. Därmed är det öppet för alla medlemmar att söka stipendiet på 10 000 euro.

Som Journalisten tidigare kunnat berätta ska stipendeiet ges till en person som vill förverkliga nyskapande idéer. Att stipendiet görs i samarbete med Google är inte helt odramatiskt, men så här svarade Jouraslitförbundets ordförande Jonas Nordling tidigare på den frågan:

"Visst, Googles ställning på marknaden är inte utan problem, men de får inget inflytande över stipendiet eller vår verksamhet. Vi står och faller inte med ett samarbete med Google. De kan inte ställa några krav på stipendiet eller juryns arbete utan detta handlar om att Google använder en liten del av sin vinst och återinvesterar i den journalistik som de tjänar pengar på".

Juryn består av Stina Lundberg Dabrowski (bilden), professor i tv-produktion vid Dramatiska institutet, Beata Wickbom, entreprenör och expert digital kommunikation och sociala medier och Olle Lidbom (bilden), medieanalytiker och vd på webbyrån Oxys.

Syftet med stipendiet är att bidra till etablering av nya aktörer inom journalistiken. Stipendiet är utformat som ett engångsbelopp i form av startkapital. För att kunna erhålla stipendiet måste förslaget utgå från pressetiska regler och ett ansvarigt utgivarskap.

– Stipendiet ger våra medlemmar en möjlighet att kunna förverkliga sina innovativa idéer om ny journalistik. Vår förhoppning är att kunna utveckla den här formen av samarbeten och att vi kan erbjuda ännu fler stipendier framöver, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet på Journalistförbundets hemsida.

Här finns uppgifter hur man söker stipendiet.

 

Fler videos
Fler avsnitt