Gå direkt till textinnehållet

Klepke kritiserar Journalistförbundet

Arbetets politiske redaktör Martin Klepke är kritisk mot Journalistförbundet och skriver i en debattartikel att förbundet sviker sina egna stadgar när det i en enkät i Dagens Nyheter uppgav att Sverigedemokrater kan bli förtroendevalda. Förbundsordföranden Jonas Nordling menar att förbundet inte kan börja åsiktsregistrera medlemmarna.

Bakgrunden är en debattartikel som Arbetets politiske redaktör Martin Klepke skrivit i dagens Aftonbladet. Där är han kritisk mot att förbundet svarat ”ja” på en Dagens Nyheter-fråga om Sverigedemokrater kan bli förtroendevalda. Flera fackförbund svarade nej på frågan i samma enkät, bland annat de flesta LO-förbund.

”Den som undertecknat sina mordhot mot mig med 'SD för svenskarna!' ska alltså kunna bli min fackliga representant och förhandla om min lön och mina anställningsvillkor. Detta är fullständigt absurt. Och ett tydligt tecken på att Journalistförbundets ledning inte har någon kunskap om sina medlemmars verklighet, åtminstone inte om dem som verkar i en politisk/kommenterande kontext”, skriver Klepke i debattartikeln.

Klepke menar även att det här strider mot Journalistförbundets egna stadgar. När Journalisten ringer upp honom berättar han hur han själv lämnade in en motion under kongressen 2014. Där föreslog han att förbundet skulle ändra i stadgarna så att det stod att man tydligt skulle ställa sig bakom demokrati och alla människors lika värde. Motionen antogs också på kongressen.  

Annons Annons

– Redan för två år sedan hade DN ställt en likadan fråga till fackförbunden, i stort sett varenda LO-förbund sa nej redan då, men Journalistförbundet svarade ja även på den frågan. Så jag lämnade in den här motionen, säger Martin Klepke.  

I Journalistförbundets stadgar står under paragraf 2:

”Förbundet vill värna demokratin och alla människors lika värde. Journalistförbundets förtroendevalda inom förbundsstyrelsen, distrikt, journalistklubbar och sektioner ska verka för medlemmarnas intressen på grundval av alla människors lika värde”.

– Därför är det här ett brott mot stadgarna, menar Klepke. Det här är en fråga om vilja och hur man tolkar paragrafen. Jag tror inte förbundet reflekterat över frågan. Man antog motionen för att det lät som vackra ord om demokrati men man har inte funderat på vad det innebär, säger Martin Klepke.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling menar att eventuell partitillhörighet inte är något som ska påverka huruvida en person kan vara medlem eller inte. Han skickar även hela svaret som förbundet lämnade till DN.

”Journalistförbundet är partipolitisk obundet och eventuell partitillhörighet är inget som påverkar huruvida en person kan vara medlem eller inte. Kriteriet för medlemskap är att man är verksam som journalist. Journalistförbundet värnar demokratin och enligt våra stadgar ska alla förtroendevalda inom förbundet verka för medlemmarnas intressen på grundval av alla människors lika värde”, svarade förbundet på DNs fråga.

Till Journalisten säger Jonas Nordling (bilden) att förbundets poäng är att de varken svarat just "ja" eller "nej" på DNs fråga.

– Därför att frågan är egentligen ställd ur fel perspektiv. Vi åsiktsregistrerar inte våra medlemmar, lika lite som vi registrerar om en medlem är brunögd eller inte. Partitillhörighet är ingen fakta som ligger till grund för ett medlemskap hos oss, vilket är tydligt i våra stadgar. Däremot är det tydligt vilken värdegrund man ska ha för att vara förtroendevald och bryter man mot dem är det ett stadgebrott, säger Jonas Nordling.

Jonas Nordling menar att det först är när någon begår ett stadgebrott som det kan bli aktuellt med åtgärder.

– Om någon bryter mot vår värdegrund, eller på annat sätt bryter mot våra stadgar, då kan det bli tal om åtgärder. Men det blir man inte utifrån vilka åsikter man har. Den frågan man bör ställa sig är om vi vill ha ett fackförbund som registrerar politiska åsikter? Tror man på det fria ordet ska man väl också tro på att inte registrera folks åsikter, säger Jonas Nordling.   

När det handlar om hot och hat mot journalister säger Jonas Nordling att förbundet agerar kraftfullt.

– Jag tror inte det finns någon som kan hävda att förbundet inte tagit de frågorna på allvar? Vi försöker verkligen peka på den utsatthet som finns och jag tror inte det råder någon tvekan om att vi tar diskussionen också när politiska företrädare eller andra uttalar sig förringande om journalistikens roll i samhället. Vi reagerar lika oavsett vilken partipolitisk tillhörighet det handlar om, säger han. 

Fler avsnitt
Fler videos