Gå direkt till textinnehållet

Klimatförändringsförnekare får inte kallas ”skeptiker”

Nyhetsbyrån AP slutar kalla klimatförändringsförnekare för ”skeptiker” efter klagomål från ”äkta” skeptiker som inte vill förknippas med klimatförändringsförnekarna.

Förra veckan informerades personalen på nyhetsbyrån AP att man beslutat att byta terminologi för att beskriva personer som inte tror på klimatförändringen, från ”skeptiker” och ”förnekare” till ”tvivlare” alternativt ”personer som förkastar gängse klimatforskning”.

Bakgrunden, som beskrivs i AP-bloggen, är att ”äkta” skeptiker riktat klagomål mot ordvalet. Amerikanska forskare som kallar sig skeptiker är vanligtvis personer som ägnar sig åt att vederlägga mysticism, telepati och annan pseudovetenskap. Bland dem finns många som är engagerade i Center for Skeptical Inquiry. Dessa forskare anser att de lekmän som förkastar den vanliga klimatforskningen har lagt beslag på ordet ”skeptiker”.

I klagomålet till AP uppger forskarna bland annat att de som förnekar klimatförändringen inte är äkta skeptiker, eftersom: ”Verklig skepticism främjar vetenskaplig efterforskning, kritisk granskning och användandet av förnuftet för att granska kontroversiella och extraordinära påståenden.”

Annons Annons

Forskarna uppmanar AP att kalla klimatförändringsförnekarna för just förnekare, men AP väljer i stället att kalla dem för ”tvivlare”, eftersom personer som förkastar klimatforskningen hävdar att ordet ”förnekare” ger obehagliga associationer till Förintelseförnekare.

Fler avsnitt
Fler videos