Gå direkt till textinnehållet

Kollegerna hyllar Strömstedt

Publicisten och författaren Bo Strömstedt är död. Han hyllas för sin humanism och sitt starka värnande av journalistiken och språket.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg skriver att Strömstedt, kulturchef på Expressen 1961-1977 och dess chefredaktör 1977-1991, var en ”sällsynt stark chefredaktör”:

”Bo Strömstedts kamp för kulturens och pressens frihet var oomkullrunkelig. Han njöt av att testa pressfrihetens gränser, en principiell hållning som hans efterträdare tyvärr har missbrukat. Han tog också strid med ägarfamiljen Bonniers om vikten av att hålla balans mellan orden och siffrorna – god publicistik måste få kosta pengar”, skriver Linderborg.

”Bo Strömstedt var det närmaste man kommer en konstnär i tidningsbranschen, de svenska tabloidernas Houdini, alltid beredd att söka utvägar, leta efter begåvningar, trotsa förväntningarna”, skriver DN-kritikern Leif Zern om Strömstedt. Han fortsätter:

Annons Annons

”Jag hittar ingen ideologisk etikett att fästa på Bo Strömstedts form av liberalism, utom en – det levande språket”.

Expressen Kultur skriver Per Wirtén om Strömstedt att han gjorde Expressens kultursida ”till en plats där stilen hade egenvärde. Han kallade det för 'den inre grammatiken'. Språket skulle svepa fram 'som en varm vind'. Utan den var journalistiken förlorad”.

Om Strömstedts liberalism skriver Wirtén:

”Man kan kalla honom kulturradikal. Men själv använde han ordet frisinnad. Det lät mindre aristokratiskt och mer folkligt. Hans föräldrar var först missionsförbundare och sedan pingstvänner. I bönhusen förenades personlighetsprincipens individualism med gemenskapens solidaritetstanke.

Jag tror att det var detta arv som gav både Strömstedt och Expressen ett humanistiskt tilltal mitt i den ofta råa och framfusiga tabloidkulturen. Ordets makt innebar ett allvar och ett ansvar.”

Bo Strömstedt avled natten till i fredags, vid en ålder av 87 år.

Fler avsnitt
Fler videos