Gå direkt till textinnehållet

”Kommer inte släppa nyhetspulsen”

Anne Lagercrantz har precis informerat medarbetarna på Ekot om att hon lämnar SR. Ett svårt beslut, säger hon till Journalisten. - Det är verkligen en sorg att lämna, jag älskar den här redaktionen. Det är omtumlande.

Vad vägde över?

– Jag har ändå i tio års tid varit ansvarig utgivare för två riksredaktioner, på TV4 Nyheterna och Ekot. Det som lockar är att det ger mig tillfälle att ytterligare lyfta blicken, ha ett annat perspektiv. Jag kan förhoppningsvis bidra med erfarenheter av alla smällar jag gått på.

– Det blir spännande att ingå i en företagsledning, och att få jobba med sport, grafik och inte minst riks- och lokalnyheter – jag blir övergripande chef för 33 lokalredaktioner.

Annons Annons

Du blir mer chef och mindre publicist. Kommer du att sakna nyhetspulsen?

– Jag tror inte att jag kommer att kunna hålla mig borta från nyhetspulsen. Även SVT har ju ett uppdrag att vara snabba, vi ska inte vänta med det senaste till nästa nyhetssändning. Och det är i högsta grad ett journalistiskt jobb jag går till.

Kan det till och med bli skönt att slippa utgivarrollen?

– Jag har hanterat svåra utgivarärenden på Ekot – Saudiaffären, Jimmie Åkessons spelmissbruk, och en global storm i vintras runt Studio Ett. Men jag går inte till ett jobb med mindre tryck, fast på en annan nivå.

Anne Lagercrantz tillträder sitt nya jobb den 1 oktober och slutar på Ekot i sommar. I september hade hon redan planerat att vara tjänstledig eftersom den uppföljare till Millenniumtrilogin som maken David Lagercrantz skrivit släpps i augusti.

– Jag vill inte att det ska kunna misstänkas att jag påverkar rapporteringen i någon riktning. Sedan blir det också min tur att ta hand om familjen de veckorna, att hämta och lämna barn.

Fler avsnitt
Fler videos