Gå direkt till textinnehållet

Kommun förvarnade om DNs granskning

Värnamo kommun förvarnade det företag som misstänks ha fuskat med plaståtervinning om att Dagens Nyheter varit i kontakt med kommunen. Varningen kom från myndigheten som har till uppdrag att inspektera bolaget.

Dagens Nyheter har i flera artiklar granskat svensk återvinning och visat hur plast som påstods ha blivit nya produkter i stället har eldats upp.

DN kontaktade Värnamo kommun, som är tillsyningsmyndighet för plastanläggningen Swerec, för att ta del av all kommunikation mellan kommunen och Naturvårdsverket och få reda på när myndigheten fått reda på det misstänkta fusket.

Samma dag som DN fick handlingarna skickade kommunens miljöinspektör ett mejl till företaget och berättade att DN varit i kontakt med kommunen och Naturvårdsverket.

Annons Annons

”Vill du ta del av det som Dagens Nyheter har fått så säg till”, skriver miljöinspektören.

Företagets VD svarade: ”Givet.”

Kommunens miljöinspektör säger till DN att det föll sig naturligt att informera bolagets VD eftersom de har mycket kontakt med varandra.

”För mig var det inga konstigheter att skicka över det. Det som jag gjort kanske är fel och det får jag ju i så fall stå för.”

Ulf Svensson, kommunchef i Värnamo, säger att man kommer att utreda frågan internt.

”Det låter inte speciellt lämpligt att ha den här typen av kontakt. Vi är en tillsynsmyndighet och ska agera utifrån det och ha ett professionellt förhållande gentemot dem vi granskar. Jag förstår inte vad skälet skulle kunna vara som motiverar en sådan här kontakt,” säger han till DN.

Fler avsnitt
Fler videos