Gå direkt till textinnehållet

Kommun medger brister efter JO-anmälan

En kommunal tjänsteman vägrade lämna ut en allmän handling och efterforskade öppet reporterns syfte. Nu svarar kommunen att man brustit i rutinerna.  

Dagens Nyheters reporter Kristoffer Örstadius granskade under våren SFI-undervisningen i landets kommuner, och begärde i samband med det ut uppgifter – inklusive personnummer – om alla personer som fått godkänt i SFIs kurs A förra året. I stort sett alla 290 kommuner hade svarat inom fyra dagar, skriver Örstadius i en JO-anmälan mot Robertsfors kommun från i maj i år.

Robertsfors kommun lämnade ut de begärda namnen efter två veckor, men inte personnumren, trots att de enligt TF ska vara offentliga som huvudregel (rakt skaderekvisit). I stället frågade en tjänsteman på kommunen upprepade gånger vad han skulle använda uppgifterna till, och kontaktade även andra DN-medarbetare med frågan.

Kristoffer Örstadius skriver i sin JO-anmälan att han upplyst tjänstemannen om att det är ett lagbrott att efterforska vilket syfte någon har med en begäran att ta del av allmän handling. När han per telefon informerat om att alla andra kommuner lämnat ut uppgifterna fick han svaret ”Det är kul att vi går mot strömmen”.

Robertsfors kommun skriver i sitt yttrande till JO att handläggningen inte har skett enligt de rutiner som kommunen tillämpar kring utlämning av allmän handling, och att rutinerna och information om dessa till samtliga tjänstemän måste ses över.

Kommunen påpekar också att den i februari i år lämnat ut andra begärda handlingar till DNs reporter utan anmärkning, vilket stärker bilden av att den aktuella handläggningen inte är förenligt med kommunen rutiner.

Fler avsnitt
Fler videos