Gå direkt till textinnehållet

Kommunen raderade mejlkopior trots tvist

Den grävande reportern Berit Önell kommer aldrig att få ut mejlväxlingen mellan Norra Skånes ledning och Hässleholms kommunalråd. Trots att Högsta förvaltningsdomstolen nu gett henne rätt. Kommunen har raderat säkerhetskopiorna.

Journalisten har tidigare berättat om hur Berit Önell, tidigare grävande reporter på Norra Skåne som blev uppsagd efter att ha vägrat en omtvistad omplacering, försökt ta del av raderade mejl mellan Norra Skånes ledning och kommunledningen i Hässleholm.

I december överklagade Önell kammarrättens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen. Hon menade att raderingen av handlingarna varken har stöd i lagen eller i kommunens egna föreskrifter. Därför borde säkerhetskopiorna träda i det raderade originalets ställe.

Högsta förvaltningsdomstolen har nu beslutat att säkerhetskopiorna visserligen inte behöver lämnas ut. Samtidigt slår domstolen fast att kommunen är skyldig att återskapa de raderade mejlen, eftersom de sannolikt "raderats i strid med gällande gallringsföreskrifter".

Trots domen kommer Önell inte att kunna ta del av mejlkonversationen mellan tidningsledningen och två kommunalråd i Hässleholm. Kommunen har nämligen låtit radera de aktuella säkerhetskopiorna, skriver Kristianstadsbladet.

"Vi uppfattade aldrig säkerhetskopian som en allmän handling och tänkte inte så långt som att vi skulle vara skyldiga att återskapa säkerhetskopierade mejl, vilket Högsta förvaltningsdomstolen nu anser", säger kommunjuristen Magnus Gjerstad till Kristianstadsbladet.

Han säger också att Hässleholms kommun nu får se över hur länge säkerhetskopior ska sparas i framtiden. I dag sparas de i 30 dagar.

"Det är möjligt att det är för kort tid", säger Gjerstad.

Journalisten har sökt Berit Önell.

Fler avsnitt
Fler videos